25. marca obeležujemo materinski dan, ob katerem je v ospredju izkazovanje pozornosti in hvaležnosti materam za njihovo poslanstvo.

Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik in se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. Korenine praznika segajo v ameriško žensko socialno gibanje v 19. stoletju. Iz ZDA pa se je razširil v Evropo po 1. svetovni vojni.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, v javnosti ni obeleževal, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je nato znova začel dobivati prostor tudi v javnem življenju.

V Sloveniji je žensk z izkušnjo materinstva vse več, vendar rodijo čedalje manj otrok. Po zadnjih podatkih statističnega urada je v Sloveniji nekaj več kot 663.000 mater. V letu 2013 so bile matere v Sloveniji ob rojstvu prvega otroka stare povprečno 29 let. V istem letu se je rodilo nekaj več kot 21.100 otrok, pri čemer je polovica mater rodila prvič, več kot tretjina pa drugič.

Danes je materinski dan | eKoper

Materinski dan izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik in se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. Korenine praznika segajo v ameriško žensko socialno ...