JUTRO, NYC!

KOLEDAR DOGODKOV

Potovanja

JUTRO, NYC!

Jutra so kratka v New Yorku. Sonce na vzhaja, ampak skoči. Tu ni časa za dolge romantične sprehode. New Yorku se vedno mudi – potrebno je sklepati posle, ustvarjati trende, našminkati obraz.  To je mesto, ki neprestano nastopa. Na naslovnicah, serijah in filmih. V New Yorku nisi nikoli sam, ampak večinoma samski. Če greš po stopinjah kultne serije Seks v mestu biti samski sploh ni tako slabo. Njujorčani temu pravijo, da si si vzel čas za razmislek, kakšno življenje  želiš in s kom. To je mesto, ki neprestano daje lekcije: Da cena ni pomebna, če je ponudba dobra. Da te vedno nekdo izkrosti, če imaš denar. Če ga nimaš, je bolje, da se preseliš v Brooklyn. Če uspeš v New Yorku, potem si lahko uspešen kjerkoli. NYC je enostavno mesto za vse okuse. A moj najljubši del je Lower East Side, spodnji vzhodni del Manhattna. Tu izumili izraz melting pot, talilni lonec, zaradi številnih migrantov, ki priseljevali iz vsega sveta. A mesto ima tudi svojo mehko dušo. In kraje, kjer se je ustavil čas. In ko zjutraj začnejo rezati prekajeno govedino pri Katzu, je še vedno tako kot v filmu Ko je Harry srečal Sally …      

preberi več

post image

KAKO REZERVIRATI LET S TRIPSTA.SI?

1. Izberi mesto, od koder boš poletel 2. Izberi končno destinacijo 3. Vnesi čas in trajanje potovanja 4. Dodaj specifikacije o številu potnikov, letalski družbi in razredu, v katerem želiš leteti 5. Klikni na gumb »Išči« 6. Izberi najboljši let  In kar je najbolje: tripsta.si ima tudi predstavništvo v Sloveniji, če potrebuješ dodatno pomoč. 

preberi več

post image

ČEZ PLANKE V ISTANBUL

Veliki, črni Turek. Po Evropi je od nekaj povzročal strah in trepet. Kljub temu, da so Habsburškemu imperiju v zgodovini veliko več preglavic povzročali Francozi, je prav Turek bil dovolj drugačen in dovolj oddaljen, da so o njem spletli številne mite . Postal je idealen, namišljen sovražnik. Pri Slovencih je služil celo za prebujanje narodne zavesti. Kar spomnimo se našega Petra Klepca, kako se postavi pred cesarjem, ko opravi s Turkom in nato še mimogrede nažene celotno vojsko. Tudi Martin Krpan se na Dunaju loti Brdavsa, še eno zlo, ki so ga pogostokrat upodabljali kot širokohlačneža s temnimi brki. Seveda Turčija nikoli ne bo Evropa, a z vojno v Siriji, mednarodnim terorizmom in migrantsko krizo je postala pomemben sogovornik in morali jo bomo sprejeti tako, kot dejansko je. To je država, kjer sobivata industrijsko razvita mesta in tradicionlano podeželje, najrevnejši sloj prebivalstva, kjer ima vera največjo zaslombo in na drugi strani vse močnejši srednji razred, ki razmišlja prozahodno in podpira laično državo.

preberi več

post image

Kolumne

ZATRUMPANA

Naj bo doma, v službi ali ob spremljanju zadnje Eme: Trump mi enostavno ne gre več iz glave. Njegovi stavki. Njegova politika. Njegove predolge kravate. To je že moja šesta kolumna na njegov račun. In postaja naporno. It's great. It's huge. Absolutely fantastic. Tega tipa enostavno ne moreš izklopiti. Tudi ko pišem te stavke razmišljam, kaj medtem počne novi ameriški predsednik? Sedi v ovalni sobi? Sam ali z nekom pametnejšim? Ga je kdo že poklical danes, ga užalil in se kuja kot otrok? Potem mu za božjo voljo vzemite mobilnik iz roke. In pooblastila, s katerimi lahko sproži atomsko bombo. Zjutraj se zbudim in svet že nori zaradi njegovih tvitov. Odprem časopis in Trump je že sprejel novega milijarderja v svojo ekipo. Ali pa prvega odstavil kot v primeru generala Flynna. Ne pomaga niti dobra družba. Sediš s prijatelji na kavi, prvo sonce v Ljubljani,  ne mine pet minut že nekdo omeni novega ameriškega predsednika. Ali še huje, omenim ga kar sama. Pa je že tako lepo kazalo konec tega tedna. Izbor za evrovizijsko melodijo na Gospodarsekm razstavišču. Malo sediš in gledaš ljudi, ki lepo pojejo. Nič takega, stran od politike in vsakdana. In kaj stori voditeljica že takoj na začetku: pozdravi Melanio Trump! Trump, trumpizmi, trumpizirati, zatrumpani do amena. Pri tem je seveda pomembno, da se pogovarjamo o njegovi politiki. Ameriški predsednik tepta po demokraciji, tega ne moreš ignorirati. Nedoumljivo je tudi to, da se nek neprimičninski tajkun in multimilijonar sploh lahko prodaja kot odvetnik za pravice delavcev. In kako otroško impulzivno se loteva vseh stvari na spisku, vključno z zunanjo politiko. A v ZDA imajo SOS telefone za zatrumpane, knjižnice postajajo pomembni centri državljanskega upora, ljudje se udeležujejo protestnih shodov. Kam naj se človek zateče pred Trumpom v Sloveniji? V Sevnico pri Ljubljani? Prijatelji me tolažijo, da naj na vse skupaj gledam z malo več humorja. Da takega človeka enostavno ne moreš jemati resno. A prepozno. Odslej je dovolj praznega govorjenja. Dovolj nakladanja, in ljudi, ki ne naredijo ničesar. Zdaj prihaja čas dejanj. Ta svet bomo naredili spet velik. In močan. In ponosen. Tako velik, da ga bomo videli z lune. S prostim očesom. Res je, tako bo. Fantastic. Absolutely fantastic. 

preberi več

post image

SPOMIN

Ta teden sem izgubila mobilni telefon. Ali bolje: izgubila sem svoj fotoaparat, bančno kartico, televizor, kinodvorano in center za rezervacijo letalskih vozovnic. Kdo bi si mislil, da bo enkrat tisti nenavaden aparat, ki je pri nas doma vedno nepremično stal na mizici na hodniku in po katerem so prihajali znani glasovi sorodnikov, kdo bi si mislil, da bo enkrat tisti telefon iz mojega otroštva, postal mobilnik. Še več. Moji možgani, moj super spomin. Mobilni telefon je najprej spremenil naš način komuniciranja. Odslej si dosegljiv vedno in povsod. In tudi če si v banki v vrsti, se oglasiš in rečeš: »Oprosti, te pokličem kasneje!« Nepredstavljivo, da bi kaj takega rekla v telefon iz mojega otroštva. Da se oglasiš samo zato, da poveš, da ne moreš govorit. Danes so se mobilni telefoni že lotili našega življenja. Način, kako gledamo filme ali kako se fotografiramo. Živimo dogodke, ki so zanimivi za Facebook. In vadimo izraze, ki lepše izgledajo na selfieju. Odkar je telefon postal pameten, je spremenil tudi našo pamet in razmišljanje. V bistvu sploh več ne razmišljamo. Zakaj pa bi. Saj je vse shranjeno v spominu aparata. Bolj kot je mobilnik prisoten v našem življenju, bolj se zdi, da izginjamo iz njega. Vse manj je ljudi, ki bi bili zares z mano, ko z njimi sedim na kavi. Vedno so še z nekom na telefonu. Ali med kratkimi sporočili in elektronsko pošto. In tudi, če uspeva izmenjati kako misel, ni več potrebno poslušati. Itak mu lahko kasneje vse napišeš na whatsapp in prebereš odgovor takrat, ko se ti zdi. A kaj bo potem z našimi možgani, v katerem smo svojčas hranili spomine in znanje? Kaj bo z vsemi malimi sivimi celicami? Jih lahko oddamo za drobiž in v njih FURS nalaga vse naše dohdoke? In SOVA svoje skrivne arhive? Novi možganski clouding. Jasno je samo, da male sive celice, ki ne delajo, hitro pridejo iz forme. Kot mišice, ki jih nihče ne krepi. Morda sploh ne bi bilo slabo, da bi se končno nekdo spomnil in odprl fitnes, kjer bi se potili ob najbolj enostavnih vajah za možgane. Potem bi se zagotovo tudi lažje spomnila, kje za vraga sem izgubila svoj mobilni telefon. 

preberi več

post image

PO DOMAČE

Zasavci so od nekdaj bili neposredni. Življenju so zrli v oči brez ovinkarjenja in pretirane romantike, saj je tudi smrt hodila v te kraje brez odlašanja in napovedovanja. V rudniku si škripnu, gagnu in fliknu, tu te je zacuknl, zategnl, zatolkl in kaj hitro si preč pršu ali pofilu. Ne vem, če je v Sloveniji še kje kak kraj, kjer bi poznali vsaj dvajset besed za umreti. Narečja spominjajo na neverjetno raznolikost naše. Slovenec odpre usta in takoj veš, od kod prihaja, vsi ti primorski e-ji in štajerski o-ji,  ki v jezik prinašajo barvo, vonj in okus. Ko zaslišim dolenjščino, sem nemudoma pri zidanci med mehkimi griči in pršut se lepše reže, če še Kraševec nabrusi svoj jezik. Zato mi je vedno žal, če nekdo na vsak način skuša prikriti svoj domači jezik. Narečja se ne smemo sramovati, bolj bi nas morale motiti tujke in nepotrebne popačenke, ki jih uporabljamo v vsakdanjem jeziku. Z manj kot dvema milijonoma aktivnih govorcev smo lahko bolj spoštljivi in morda tudi bolj radovedni, saj je vedno zanimivo opazovati, kako se ljudem spremeni značaj, ko začnejo govoriti po domače. Postanejo pristnejši, bolj zabavni in živi. Od tod verjetno tudi vsa ta štajerščina, ki se je že pred leti začela pojavljati v televizijskih serijah, vedno ko stopi na prizorišče kak posebej zabaven cotl. Ali pa prekmurščina, ki je z Lainščkom in Naberšnikom prestopila domače ogračeke in postala sočen filmski jezik. Z narečjem v trenutku stopiš v drug, intimnejši svet govorca. In takoj zatem ti je žal, da ga ne boš nikoli zares osvojil. Lahko se igralci še tako trudijo, narečje lahko govoriš samo, če prihajaš iz pravega kraja. Tudi sama sem prepozno ugotovila, kako lep je očetov kraški dialekt, kako posebne so naše besede in koliko bolje bi se jih lahko naučila, ko je bila nona še živa. Gledalce naših televizijskih programov sicer večkrat zmoti kak koroški široki e ali štajerski o, in prav je tako. So tudi kraji, kamor narečje ne spada. A večkrat se tako dela krivica ljubljanščini, češ da jo prevečkrat slišimo v javnih nastopih. Ljubljanski mestni govor je nastal na stiku gorenjske in dolenjske narečne osnove, tako kot naš knjižni jezik. Zato nam morda tudi najvišji standard slovenskega jezika hitro zveni malo ljubljansko. Naša najmanjša regija uradno sicer nima narečja, zasavščina velja za žargon. Rudnik je odnašal življenja, v govor pa prinesel besede iz knapovskega vsakdana. Zato me še danes, kadarkoli jih slišim, popeljejo v tihe, industrijske krajine, ki sta jih slikala Rijavec in Knez. Pa čeprav se okorno spotikam med izrazi, ki zame niso prav nič domači. Vedno na preži, da me prehitro ne zacukne.

preberi več

post image

Intervjuji

MACRON PRVI

Francoske predsedniške volitve - naslednji korak? Emmanuel Macron prvič vodi v predvolilnih anketah.

preberi več

post image

THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS

Le zakaj vedno gradijo vse te gromozanske stavbe parlamentov in vlad? Še vedno se največ zmenimo v gostilni ... The Slovenia restaurant award, podelitev priznanja za najboljšo slovensko restavracijo po regijah. Vseslovenska zmagovalka je Hiša Franko. 

preberi več

post image

SNEMANJE VIDEA ZA POMOČ ŽRTVAM MIN

Ko se v tako lepem sončnem dnevu sprehajaš čez Tivoli, kar pozabiš, da varnost in svoboda nista tako samoumevni, kot se zdita pri nas v Sloveniji. Pred mednarodnim dnem ozaveščanja o nevarnosti min smo s slovensko ekipo ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti, posneli tudi spot za pomoč žrtvam teh tihih ubijalcev. Čeprav vse več držav pristopa k ottavski konvenciji, se število žrtev povečuje. Mjanmar, Severna Koreja,Sirija ter 10 nevladnih oboroženih skupin je v lanskem letu uporabilo protipehotne mine. V letu 2015 so mine in neeksplodirana ubojna sredstva terjala 1072 otroških žrtev. Le nekaj sto kilometrov stran od nas leži BIH, ena od najbolj minsko onesnaženih držav na svetu, kjer sem se tudi sama srečala s številnimi žrtvami. 

preberi več

post image

Mojca Mavec

Mar 09, 2020
THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS
Le zakaj vedno gradijo vse te gromozanske stavbe parlamentov in vlad? Še vedno se največ zmenimo v gostilni ...
(0)
Mar 09, 2020
JUTRO, NYC!
Jutra so kratka v New Yorku. Sonce na vzhaja, ampak skoči. Tu ni časa za dolge romantične sprehode. New Yorku se ...
(0)
Mar 09, 2020
ZATRUMPANA
Naj bo doma, v službi ali ob spremljanju zadnje Eme: Trump mi enostavno ne gre več iz glave. Njegovi stavki. Njegova ...
(7)
Mar 09, 2020
SPOMIN
Ta teden sem izgubila mobilni telefon. Ali bolje: izgubila sem svoj fotoaparat, bančno kartico, televizor, kinodvorano ...
(1)
Mar 09, 2020
KAKO REZERVIRATI LET S TRIPSTA.SI?
1. Izberi mesto, od koder boš poletel2. Izberi končno destinacijo3. Vnesi čas in trajanje potovanja4. Dodaj ...
(0)
Mar 09, 2020
ČEZ PLANKE V ISTANBUL
Veliki, črni Turek. Po Evropi je od nekaj povzročal strah in trepet. Kljub temu, da so Habsburškemu imperiju v ...
(0)
Mar 09, 2020
PO DOMAČE
Zasavci so od nekdaj bili neposredni. Življenju so zrli v oči brez ovinkarjenja in pretirane romantike, saj je tudi ...
(1)
Mar 09, 2020
PRAZNIK (NE)DELA
Morda sploh niso več tako utopične sanje, da bomo nekoč manj delali. V primerjavi s starimi časi, je že danes več ...
(7)
Mar 09, 2020
DOBRO JUTRO, INDIJA!
6 letnih časov, 18 uradno priznanih jezikov, sedem klimatskih pasov in več kot milijarda ljudi!Indija je ena najbolj ...
(0)
Mar 09, 2020
VSE ALI NIČ
Nogometaši Manchester Uniteda so pretekli teden v finalu Evropske lige premagali Ajax z 2:0. Mladeniči iz ...
(0)
Mar 09, 2020
MREŽA
Kako z lahkoto danes delimo svoje skrivnosti. V kratkih sporočilih, elektronski pošti ali na Facebooku.  S ...
(0)
Mar 09, 2020
Ob kavi z Mojco Mavec: kateri evropski jezik bo ...
Kateri evropski jezik bo prevladal v prihodnosti? Intervju za Jezikovno Alademijo. 
(0)