Že štiriindvajsetič se bo James Bond pripetil v filmski različici, da nas v besedi in sliki opomni, kako nevpadljiva so v resnici naša živ­ljenja, ker ne potekajo na najbolj čudovitih krajih tega sveta, naj si bo v Mehiki ali Rimu, pod maroškimi palmami ali na ledeniku Rattenbach, seveda v družbi nevarno seksi bejb, kot sta Léa Seydoux ali Monica Bellucci.

Vse našteto se je nabralo v novem Bondu, lično poimenovanem Spectre. In preden se Daniel Craig spet predstavi kot Bond, James Bond, poglejmo, kaj vemo o tem drznem špijonu.

John F. Kennedy je Iana Flemminga pobaral, kako naj se znebi Fidela Castra. James Bond sprva ni prepričala na ameriški strani Atlantika. Vsaj dokler ni predsednik Ken­nedy leta 1961 Flemmingovega knjižnega Bonda Iz Rusije z ljubeznijo uvrstil med svojih deset najljubših knjig.

Kako je Flemming očaral Kennedyja? Spoznal ga je leto prej in ga povprašal, kako bi se James Bond odkrižal Fidela Castra. Flemming mu je ponudil fantastično bizaren načrt: medijsko bi se prepričalo Castra, da je njegova brada radioaktivna, kar bi ga prisilili, da si jo obrije in tako bi izgubi ves svoj mojo – čar.

V skrbeh, da se bo hladna vojna končala prehitro.

James Bond je simbol neustavljive sile demokracije, ki s šarmom, svobodno miselnostjo in le v nebesih rastočega kapitalizma dobavljivimi igračkami penetrira v napačno stran železne zavese. S hladno vojno kot temeljem te prispodobe. A Ian Flemming se je pri pripravi Thunderballa bal, da bo ob izidu koncept hladne vojne že pozabljen, zato je svojo rusko tajno agencijo S.M.E.R.S.H. hipno predelal v S.P.E.C.T.R.E., konglomerat vsega največjega zla, v organizacijo 21 najhujših antidemokratov, vključujoč ruske tajne agente, turške tihotapce, korziško mafijo in celo tajno policijo nam zelo znanega predsednika Tita.

Ko Bond pije, nekdo plača.

Prvenstveni najljubši alkoholni napitek najuspešnejšega britanskega zbiralca mednarodnih pičkic je v resnici bil vesper martini – mešanica džina, vodke in kančka vina lillet blanc. A ker je vodka smirnoff za prvo bondijado Dr. No odštela denarce, seveda niso želeli, da se kakorkoli omenja tudi džin. Bondova izbrana pijača se je zato nemudoma prilagodila in tako za vselej spremenila kulturo popularnih koktajlov.

Ime, ki ga je treba izgovoriti dvakrat

Ko je Ian Flemming izbiral ime za svojega eminentnega vohuna, je želel izbrati dolgočasno, nevpad­ljivo ime, ki bi predstavljalo nezanimivega človeka, ki se mu dogajajo zanimive stvari. Ime James Bond je opazil na ustrezno dolgočasni knjigi o perjadi s karibskih otočjih, avtor katere je bil nihče drug kot – James Bond. »Moj bog, to pa je najbolj nezanimivo ime vseh časov,« je fascinirano ugotovil Flemming in ga nemudoma ukradel za lik, katerega ime zdaj izgovarjamo dvakrat.

Seks na nenavadnih lokacijah. James Bond za vstop v žensko mednožje ne potrebuje niti zasebnosti niti gravitacije – nikoli in nikjer mu ni težko podirati stereotipov, da so Britanci kilavi ljubimci. Tako se je v mnogih letih onegavil na vlaku, na letalu, v gozdu, v hlevu, v tehnološko napredni in motorizirani ledeni gori, v čolničku na vesla in celo v raketoplanu v zemeljski orbiti.

Le kje bo svoje neustavljivo slo potešil v Spectru?

Sean Connery

Sočna zanimivost

Za vse fizične obračune v bondijadi Never Say Never Again je Seana Conneryja pripravljal nihče drug kot legendarni Steven Seagal. Na snemanju je po nesreči Conneryju zlomil zapestje. Zaključek – če kdo lahko onemogoči Bonda, je to Seagal.

Beri dalje...

Novembra prihaja nov James Bond poimenovan Spectre. Kdo sploh je Bond, James Bond? - Zabava - Playbo

Že štiriindvajsetič se bo James Bond pripetil v filmski različici, da nas v besedi in sliki opomni, kako nevpadljiva so v resnici naša živ­ljenja, ker ne potekajo na najbolj čudovitih krajih tega sveta, naj si bo v Mehiki ali Rimu, ...