Si predstavljate, da se vaš kužek pred vami zgrudi in pade v nezavest, ali da ga povozi avto, pri čemer pride do zloma ali pa da se mu v grlu zatakne tujek, zaradi katerega se prične daviti ali dušiti? Bi mu znali pomagati?

Prva pomoč je ključnega pomena za pravilno in hitro ukrepanje ter lahko vpliva na to, da žival sploh preživi do prihoda k veterinarju, oziroma omili posledice nezgod in poškodb. Iz tega razloga bi moral vsak skrbnik psa poznati osnove prve pomoči – torej kako psu pomagati, če pade v nezavest, ko preneha dihati ali se duši, če je udeležen v prometni nesreči, ob ranah, krvavitvah, zlomih, zvinih, opeklinah, zastrupitvah, pikih žuželk, pa tudi podhladitvi in pregretju. Žal pa skoraj devetdeset odstotkov skrbnikov svojemu psu ne bi znalo pomagati v nobenem od naštetih primerov.

Nepoznavanje prve pomoči za pse pa ne pomeni le, da lahko psu z napačnim ravnanjem povzročimo dodatno škodo, temveč pogosto pomeni, da skrbnik ob nesreči zapade v paniko in ravna brezglavo ali pa popolnoma otrpne. Zelo pomembno je, da v primerih, ko je pes v zdravstveni stiski, skrbnik ostane zbran in miren, saj na ta način pomiri tudi psa in olajša delo veterinarjem, hkrati pa lahko s trezno glavo tudi pravilno in pravočasno ukrepa. Samozavest, ki spremlja dobro poznavanje osnov prve pomoči za živali, pomeni tudi bolj uspešno soočanje z nezgodami in nesrečami, ki narekujejo potrebo po veterinarski pomoči.

Osnove prve pomoči, ki bi jih morali poznati:

  • prva pomoč ob padcu v nezavest,
  • umetno dihanje in masaža srca,
  • ukrepanje ob obstrukcijah v grlu,

Beri dalje...

Bi znali pomagati svojemu psu v primeru nesreče? - kuzek.si

Si predstavljate, da se vaš kužek pred vami zgrudi in pade v nezavest, ali da ga povozi avto, pri čemer pride do zloma ali pa da se mu v grlu zatakne tujek, zaradi katerega se prične daviti ali dušiti? Bi mu znali pomagati? Prva pomoč je ključnega pomena za pravilno in hitro ukrepanje ter lahko …