Vsak od nas je že kdaj vsaj opazili kakšnega psa (če že ni tega izkusil pri svojem ljubljencu) ki se je zunaj veselo valjal po travi in bil že na prvi pogled videti, kot da pri svojem početju neznansko uživa.

Ste se morda kdaj spraševali zakaj psi to počnejo?

Večina strokovnjakov je mnenja, da je za pasje valjanje po travi razlogov več.

Ena od teorij pravi, da so psi takšno vedenje podedovali od svojih davnih prednikov volkov. Kadar v divjini volk zazna kakšen nov vonj, se vselej, čisto nagonsko, najprej cel povalja po njem, da bi si ga shranil na telo, še posebno pa na predel okoli oči in vratu. Ob vrnitvi v krdelo ga drugi volkovi pozdravijo in temeljito raziščejo tudi nov vonj, nato pa eden ali več članov krdela sledi zaznanemu vonju vse do mesta, kjer ga je prvi volk pobral.

Druga teorija pravi, da se psi z valjanjem po travi želijo znebiti lastnega neželenega vonja, kar največkrat opazimo, ko se pes takoj po kopanju povalja po travi (če imamo srečo, če je nimamo pa še po čem drugem). Seveda to, da pasji šamponi nam čudovito dišijo, še ne pomeni, da je vonj pri srcu tudi našim psom. Vsak pes ima sicer drugačen »pasji okus« za prijetne vonjave, dejstvo pa je, da se njihov okus zelo močno razlikuje od človeškega, zato je priporočljivo, da izberete kar se da nevtralne vonje pasjih šamponov, ter poizkušate z različnimi izdelki in opazujete kateri izmed njih je za psa najmanj moteč. Kajti ravno takrat, kadar je kuža sveže skopan, lepo čist in tudi človeku dišeč, se sam najraje povalja po travi ali še huje, tudi po tujih iztrebkih. Vonja, ki mu ne ugaja (pa čeprav je to vonj po čistem) se bo seveda po svoje poskušal kar najhitreje znebiti, s tem pa bo izničil ves trud, ki ste ga vložili v kopanje.

Tretja možnost zakaj se psi s takšnim užitkom valjajo po travi je dejstvo, da si pes z valjanjem po podlagi poskuša lajšati srbenje. Preverite, če ima pes težave s kožo ali dlako in opazujte, če se morda tudi sicer več praska ali kako drugače izkazuje nelagodje. Preverite, če ga morda ne nadlegujejo bolhe, klopi ali drugi zajedavci. Morebitne kožne in zdravstvene težave najbolj zanesljivo izključite tudi z obiskom izbranega veterinarja.

Beri dalje...

Zakaj se psi valjajo po travi? - kuzek.si

Vsak od nas je že kdaj vsaj opazili kakšnega psa (če že ni tega izkusil pri svojem ljubljencu) ki se je zunaj veselo valjal po travi in bil že na prvi pogled videti, kot da pri svojem početju neznansko uživa. Ste se morda kdaj spraševali zakaj psi to počnejo? Večina strokovnjakov je mnenja, da je …