Morda si pod besedo "varanje" predstavljate zgolj seksualno afero, a strokovnjaki pravijo, da moramo v tem sklopu razumeti vsakršno odtujitev nečesa vrednega s pomočjo prevare ali ukane. Verjetno si lahko predstavljate, kaj sledi.

V tradicionalnem smislu varanja običajno govorimo o seksu z drugo osebo, o intimni situaciji, kjer se mimo svoje izbrane osebe povežemo z drugo, tega ne priznamo in življenje normalno vodimo naprej. Ko se razve, je zaupanje izgubljeno, po navadi za vedno.

In čeprav je seks z drugo osebo resda najbolj boleča oblika varanja, strokovnjaki opozarjajo, da smo danes ljudje "prevarani" v razmerjih praktično vsak dan - a ne seksualno! Odvzeti so nam osnovni elementi razmerja - komunikacija, pozornost, strast, intimnost in tudi pomanjkanje ljubezni. In kar je najbolj strašljivo: pomanjkanje teh dejavnikov nam je postalo popolnoma normalno.

Da so strokovnjaki sploh začeli o modernih odnosih razmišljati na ta način, je bila sama definicija varanja v odnosu, ki je označena kot vsakršen odvzem nečesa vrednega v razmerju s pomočjo prevare ali ukane. In kako to počnemo danes? Odmikamo se od osebe, s katero smo v odnosu, da svoj fokus preusmerjamo v življenja drugih, v druge kanale komunikacije, stran od intimnega, ki ni več sveto ampak nekaj, v kar lahko vsakdo vstopi - kadarkoli.

Zato se dogaja to, da smo lahko bolj prijazni, empatični, celo čustveno vezani do težav, situacij in primerov, ki jih zasledimo na socialnih omrežjih, kot pa smo ljubeči do svojih lastnih partnerjev. Prijazno besedo hitreje najdemo za nekoga, ki jamra na facebooku, kot pa za svojo izbranko. Pomoč prej ponudimo znancu, ki jadikuje na twitterju, kot pa ljubljeni osebi. To je nekakšna oblika varanja, trdijo strokovnjaki.

Ko se vi predate neki osebi, jo ljubite in cenite, potem pa morate za vrnitev pozornosti skorajda prositi, je to lahko - sodeč po nekaterih študijah - za razmerje lahko celo bolj škodljivo kot afera. Medtem se takšne težave v razmerju po načinu odsotnosti potrebnih dejavnikov prav tako sklepajo kot oblika varanja.

Beri dalje...

Ste vedeli, da v današnjih odnosih varamo svoje partnerje praktično vsak dan? • Osebna rast

Morda si pod besedo