Sledeče vrstice opisujejo pretok či (življenjske sile) po meridianih v 24 urah dneva. Či potuje skozi meridian dve uri. Tradicionalna kitajska medicina uporablja te informacije v diagnostiki, pa tudi za to, da določi optimalni čas za zdravljenje določenih neravnovesij v telesu.

Obstajajo najmočnejša in najšibkejša obdobja delovanja oz. aktivnosti posameznega organa, zato je najbolje zdraviti bolezen v delu dneva, ki odgovarja času delovanja določenega organa oz. z njim povezanega meridiana. Najučinkoviteje zdravljenje npr. srca bo v času njegovega delovanja, torej med enajsto in trinajsto uro.

Povežimo se z ritmom narave

Med 23.00 in 1.00 nastopi čas žolčnika.

Med 1.00 in 3.00 je čas jeter. Prebujanje posameznikov v tem času nakazuje na težave nerešenih zamer, jeze, načrtovanja, neodločnosti, kritiziranja. Ljudje s pogostimi glavoboli oz. migrenami lahko v tem času doživijo okrepitev bolečin in zato tudi marsikatero neprespano noč. Jetra so odgovorna za čiščenje krvi in zelo pomembno je zaspati do 22.00 in ne jesti prepozno, tako da se naša kri lahko vrne v jetra in se prečisti. Če so jetra zjutraj utrujena, se nismo ravno obnovili, zato bomo zjutraj bolj podobni mesečniku kot prebujajočemu cvetu. Vsaka rastlina predstavlja t.i. leseno energijo, ki označuje prebujanje, življenje, pomlad, zato naj bi tudi mi v jutranjih urah delovali kot prebujajoča narava, torej živo. Les po elementarnih fazah pripada organu jeter.

Čas med 3.00–5.00 je čas, v katerem je meridian pljuč najbolj aktiven. Če se zbujamo v teh urah, nam pljuča sporočajo, da imamo nerazrešeno žalost, potrtost, tesnobo, nekaj, česar nekomu nismo oprostili. Ljudje s težavami s pljuči bodo v tem času pogosto spali nemirno.

Med 5.00 –7.00 zjutraj je čas delovanja meridiana debelega črevesja in takrat bi bilo naravno, da opravimo veliko potrebo, kar pomeni, da debelo črevo dobro izloča, če se nam to dogaja naravno v jutranjih urah. Če se zbudimo in se raje prevalimo na drugi bok ter še zadremamo, se nakopičeni plini (strupi), ki bi se zjutraj naravno morali izločiti iz telesa, vrnejo v jetra, kar pa nas naredi omotične in po navadi se še težje prebudimo.

Med 7.00– 9.00, ko spraznimo debelo črevo, nastopi čas delovanja meridiana želodca. V tem času je najbolje, da zajtrkujemo in napolnimo svoj želodec, saj je takrat želodec bolj aktiven, torej je zanj takrat najbolje, da prebavlja. Torej je, kot povsod drugod, tudi pri želodcu pomembno, da ga najprej spraznimo, da ga lahko na novo napolnimo.

Beri dalje...

Kako poteka pretok či (življenjske sile) po meridianih • Zdrave odločitve • Sensa.

Sledeče vrstice opisujejo pretok či (življenjske sile) po meridianih v 24 urah dneva. Či potuje skozi meridian dve uri. Tradicionalna kitajska medicina...