Članek
V slovenski košarki odslej pravno varstvo zagotavlja domače Košarkarsko arbitražno razsodišče
Objavljeno Jul 04, 2022

Na skupščini Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je bila sprejeta novost, ki dviguje raven pravnega varstva za igralce, trenerje, klube in agente. Ti bodo svoje primere lahko odslej reševali pred neodvisnim Košarkarskim arbitražnim razsodiščem (KAR), ki bo reševalo primere na področju Slovenije.

Košarka v slovenskem prostoru z neodvisno strokovno institucijo dobiva novo razsežnost in akterjem omogoča učinkovito pravno varstvo. Namen Košarkarskega arbitražnega razsodišča, ki je ustanovljeno po vzoru Mednarodnega košarkarskega razsodišča (BAT), je zagotoviti hitro, ugodno in učinkovito sredstvo za reševanje pogodbenih sporov med igralci, agenti, trenerji in klubi v svetu košarke.

Ključna razlika v primerjavi z BAT-om je prilagojenost na domače razmere v smislu finančne dostopnosti in učinkovitosti reševanja posameznih primerov ter postopek, ki bo potekal v slovesnkem jeziku. Za slednje bodo v okviru delovanja KAR-a skrbeli arbitri – specialisti s področja športnega prava.

Vključitev pogodbene klavzule že za sezono 2022/2023

Gre za pomemben premik pri sistemskem razvoju košarke v Sloveniji in učinkovitemu reševanju sporov med deležniki v košarki. Sprožitev primera pred KAR-om bo ugodnejša in s tem dostopnejša vsem akterjem.

Možnost sprožitve postopka pred KAR-om si igralci, trenerji, klubi in agentje zagotovijo z vključitvijo pogodbene klavzule v vse pogodbe. S tem si omogočijo pravno varstvo pod okriljem novoustanovljene institucije, ki jo za reševanje sporov priznava tudi Košarkarska zveza Slovenije.

V načrtu tudi poseben sklad za pravno pomoč igralcem

V srednjeročnem načrtu razvoja delovanja KAR-a je tudi vzpostavitev posebnega sklada, ki bo pomagal sprožiti sodni postopek tistim akterjem, ki si zaradi finančnih ovir tega ne morejo privoščiti. S tem bo KAR dodatno razširil pravno zaščito in omogočal pravno varstvo še večjemu številu akterjev.

Več o pravilih delovanja KAR-a je na voljo na spletni strani www.kosarka-arbitraza.si.

#LigaNovaKBM