Članek
Slovenija na SP tudi proti Američanom, oglasil se je selektor Radosavljević
Objavljeno Mar 14, 2023
Slovenska moška mladinska košarkarska reprezentanca si je z odličnimi nastopi in osvojenim četrtim mestom na lanskem evropskem prvenstvu, priigrala nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu fantov do 19. leta starosti. Slednjega bo med 24. junijem in 2. julijem gostil madžarski Debrecen. Mladi Slovenci so na današnjem žrebu dobili tekmece v skupinskem delu prvenstva.
Srečo na žrebu sta delila izjemna košarkarja, hrvaški član hiše slavnih Dino Radja in nekdanji madžarski reprezentant Robert Gulyas. Šestnajst sodelujočih reprezentanc je razdeljenih v štiri skupine s po štirimi ekipami. Pri žrebu so bila upoštevana določena geografska načela (reprezentance iz iste celine so enakomerno razporejene po skupinah; v isti skupini sta lahko največ dve evropski ekipi). Slovenska reprezentanca se je v žreb podala iz drugega bobna. Slovencem je žreb namenil skupino B, v kateri se bodo pomerili proti Združenim državam Amerike, Madagaskarjem in Libanonom. Glede na bližnjo lokacijo in datum prvenstva slovenski košarkarji upajo, da bodo s tribun imeli glasno podporo številnih navijačev. SKUPINA A: Kanada, Francija, Kitajska, Španija SKUPINA B: Libanon, Združene države Amerike, Madagaskar, SLOVENIJA SKUPINA C: Srbija, Japonska, Brazilija, Egipt SKUPINA D: Argentina, Južna Koreja, Madžarska, Turčija
Po odigranih tekmah skupinskega dela se vsa moštva pomerijo v osmini finala. Križata se skupini A in B (A1: B4, A2:B3, A3:B2, A4:B1) ter C in D (C1:D4, C2:D3, C3:D2, C4:C1). Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale in nadaljujejo z boji za medalje, poraženci pa igrajo tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta. SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA FANTE DO 19 LET Danijel Radosavljević, selektor reprezentance fantov do 19 let ''Žreb je določil, da se bomo v skupinskem delu prvenstva pomerili z Združenimi državami Amerike, Libanonom in Madagaskarjem. Zavedamo se, da na prvenstvu ne bo lahkih tekem, zato se v tem trenutku ne smemo preveč obremenjevati z nasprotniki. Dejstvo je, da bomo vsakega tekmeca spoštovali, lahko pa tudi trdim, da se nobenega ne bomo bali. Pomembno bo, da se do takrat čim bolje pripravimo, uigramo in na prvenstvo pridemo z zmagovalno miselnostjo. Že sedaj komaj čakam, da nam ob igranju slovenske himne zaigra srce in da lahko s ponosom zastopamo slovensko reprezentanco na tako velikem dogodku.'' Na zadnjem svetovnem prvenstvu fantov do 19 leta starosti v Rigi leta 2021 so se naslova prvakov veselili Američani, drugi so bili Francozi in tretji Kanadčani. Tudi sicer je daleč najuspešnejša ameriška zasedba, saj je na dosedanjih petnajstih izvedbah prvenstva naslov prvakov osvojila kar osemkrat. Slovenska reprezentanca do 19 let je nastopila na svetovnem prvenstvu leta 2003 v Grčiji. S tremi zmagami in petimi porazi je osvojila sedmo mesto.
#MlajšeSelekcije