Članek
NEVARNA RAZMERJA, STRAH IN ZASLIŠEVANJA NA DVORU ROBERTA GOLOBA: KDO JE TATJANCO POSPRAVIL, KDO SI ŽELI STATUS JOVANKE BROZ

Pa dretje in grožnje novinarjem: Če bi radi, da pride Janez Janša nazaj, pa kar nadaljujte ... Pa dretje in grožnje novinarjem: Če bi radi, da pride Janez Janša nazaj, pa kar nadaljujte ...Pa dretje in grožnje novinarjem

Objavljeno Jan 21, 2023

grinning face with smiling eyesgrinning squinting facehushed facebackhand index pointing rightregional indicator Sregional indicator Sregional indicator R Pričujoči tekst je znova napisan iz tako imenovanega globokega zakulisja, kjer so za novinarja pravila igre znana in sveta: lahko objavi vse, kar mu je uspelo izvedeti med pogovori s svojimi (zanesljivimi) viri, v tem primeru viri blizu vlade oziroma "Gregorčičeve", na dvoru (kabinetu) Roberta Goloba, torej blizu predsednika vlade, tudi s citati, ne sme pa v nobenem primeru objaviti, kdo so ti viri:

- Po koncu uradnih sestankov, kjer sodeluje predsednik vlade, ga zunaj, pred dvorano ali sejno sobo, praviloma vedno čaka Vesna Vuković, uradno piarovka Gibanja Svoboda, sicer pa nekdanja novinarka in Golobova zaupnica. Golob ji poroča, ona posluša, kima, mu občasno nekaj zašepeta na uho, on pa začudeno (debelo) pogleda njo.

- Po koncu mariborskega združitvenega kongresa (12. novembra lani) Gibanja Svoboda, LMŠ in Stranke Alenke Bratušek, se Vukovićeva ni dobila z Golobom, ampak Damirjem Črnčecem, zdaj državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo. Zunaj, na parkirišču pred Športno dvorano Leona Štuklja, med avtomobili, sta dobro uro stala sama in se pogovarjala, pri čemer je Vesna Vuković dobršen del pogovora živčno krilila z rokami.

- Razmerja znotraj Golobovega ožjega kroga, sicer nevidna za javnost pa tudi za večino "poznavalcev politike", eni novinarji vse to sicer večinoma vedo, a nočejo oziroma ne smejo poročati, so sploh izjemno zanimiva. Kompleksna, napeta, oblastna pa tudi nevarna. Vesna Vuković, na primer, ne prenese ljubljanskega župana Zorana Jankovića in zato ne mara Andreja Ribiča (po novem člana uprave Darsa; op. a.), podjetnika in bivšega policijskega specialca in podjetnika Miloša Njegoslava Milovića, niti odvetnika in predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, torej vseh tistih, ki so z Jankovićem poslovno povezani. Prav tako ne mara "suhih" novinark, ne mara mlajših in ne mara lepših novinark, ona ne mara praktično nikogar. Svojega donedavnega delodajalca, smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka, sicer tolerira, ampak zgolj zato, ker ji daje moč, prek njegovih medijev ima namreč Vesna Vuković vzvod do politične moči, sicer pa ga ima za "kmeta", ki najbolj uživa, če kosi travo.

Odnos med Golobom in Tomažem Veselom, nekdanjim predsednikom računskega sodišča, danes pa direktorjem Odlazkovega Dolenjskega lista, se vse bolj krha, tudi po zaslugi Vukovićeve. Če je Vesna Vuković Vesela prej povzdigovala v nebo, ga zdaj ovira. Vesel pa tudi razlagala naokoli, da mu je Golob marsikaj obljubljal, nadzorne svete in to, zdaj pa nič. Pa da je bila zgodba z novim levim obrazom za lanske parlamentarne volitve napisana zanj, pa je vskočil Golob.

Vesna Vuković sicer Odlazkove medije uporablja samo za diskreditacije, pri čemer deluje usklajeno oziroma skupaj s Črnčecem. Vukovićeva plasira temo, Črnčec pa potem svetuje Golobu, naj se od te osebe distancira, ker mu povezava s to osebo škodi. Tako je bilo tudi z Milovićem. Marto Kos je iz Gibanja Svoboda spravila prav Vukovićeva, štango ji je držal Črnčec, ker gre predvsem za sestro Draga Kosa, ta pa je direktna naveza z Milanom Kučanom.

Med vlado Marjana Šarca je Damir Črnčec hodil do Tatjane Bobnar, takrat še generalne direktorice policije, s svojimi seznami oseb, ona pa ni hotela ugoditi njegovim zahtevam. To ga je potem gnalo, da je "Tatjanco pospravil". Sicer pa ima Črnčec bolestno željo, da bi bil slovenski J.E. Hoover (legendarni direktor ameriškega FBI; op. a.), vendar ne kot šef policije, ampak kot "superobveščena oseba", ki bi lahko obvladovala politike in gospodarstvenike, da bi bil praktično nadpredsednik vlade.

Svoje milijone pa si Črnčec obeta pri drugem bloku krške nuklearke, prek ameriškega Westinghousa. Tukaj zraven vleče tudi Dobrana Božiča, nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske, pa nekaj časa našega vojaškega atašeja v ZDA.