objavi na
pozareport.si
Zadnje objave
Inferno: vpliv ukrajinske vojne tako silovit, da mora Kučan čez noč spremeniti svoje stališče
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Da je upokojeni politik Milan Kučan danes politično aktiven bolj kot kadarkoli prej - po koncu funkcije predsednika republike, je že pred časom poudaril tudi novinar, publicist, profesor in politični analitik Bernard Nežmah med oddajo Ura moči na Planet TV.
In da bo Putinov napad na Ukrajino in razplamtela se vojna v Ukrajini močno vplivala na volilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami pri nas in da bo zunanja politika tokrat prvič del predvolilne kampanje, smo tudi že napovedali (vir).
No, vpliv vojne v Ukrajini na prihajajoče slovenske parlamentarne volitve se pravkar že kaže kot tako močan, celo tako silovit, da se je znotraj levice in medijev pod kontrolo tranzicijske levice razširila panika, da bo zaradi te vojne "Janez Janša zmagal na volitvah", zato je moral - tudi - Kučan praktično čez noč spremeniti svoje stališče do krivcev za vojno in pomoči v orožju.
Če je Kučan na primer še 1. marca, na shodu nevladnikov (NVO) v Ljubljani, za mir v Ukrajini, krivdo za vojno porazdelil med Ukrajino, Rusijo in pakt Nato (Američani) ter se izrekel proti pomoči Ukrajincem v orožju ...... je zdaj drastično obrnil ploščo, sledi javnemu mnenju, prilagaja svoje stališča (kot pravijo poznavalci: "stari dobri Kučan") in je po novem celo za to, da se Ukrajincem pomaga v orožju. Ker magnetogrami pač ne lažejo:

Vir. Spletna Mladina

- Mimogrede: revija Mladina objavlja govore Milana Kučana v celoti, kar je sicer klasična uredniška značilnost (objave celotnih govorov politikov določene politične opcije) tako imenovanih strankarskih glasil. (Bojan Požar)

Kandidatno listo Robertu Golobu sestavljajo Kučan, Golobič in Janković. Zadnji primer: Renata Zamida.
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Da časnik Delo postaja nekakšno glasilo Roberta Goloba, prek katerega slednji kot "mož (oziroma politik), ki ga ni (bilo)" sporoča svoja osebna stališča, predvsem pa svoje želje, je med poznavalci že znano, se pa tudi že ve, da Golobove bodoče poslanske skupine, ne glede na to, kako številčna bo, ne bo kontroliral Golob, ampak jo bodo kontrolirali tisti, ki mu zdaj sestavljajo listo kandidatov za poslance in taktično določajo kandidature za posamezne volilne okraje.

Nekateri viri pravijo celo takole: to bo najbolj - od zunaj, iz omrežja - kontrolirana poslanska skupina novega obraza doslej, dosti bolj, kot je bila na primer Cerarjeva ali zdaj Šarčeva.

Padle maske
A če je Zdenko Roter, dolgoletni tesni sodelavec Milana Kučana in pripadnik bivše tajne politične policije (SDV), v svoji biografski knjigi Padle maske (2013) zapisano potrdil govorice, da Gregor Golobič sploh ni bil človek zdaj že pokojnega Janeza Drnovška, ampak Kučanov, in zelo jasno opisal, kako je Golobič sestavljal kandidatno listo Jankovićeve Pozitivne Slovenije za parlamentarne volitve leta 2011, potem se pri Golobu in "njegovem" Gibanju Svoboda zgodovina zgolj ponavlja, morda le v nekoliko bolj prefinjeni obliki. Ne nazadnje, med Golobičem in Golobom ni posebne kemije (več na tej povezavi), a saj je tudi med Golobičem in Jankovićem nikoli ni bilo kaj dosti, in tudi sicer so se časi vendarle malo spremenili.
Zato zdaj, med boljšimi poznavalci, velja, da kandidatno listo Robertu Golobu sestavljajo Kučan, Golobič in Zoran Janković, ki bodo potem posledično skozi svoje nastavljene ljudi, poslance Gibanja Svoboda, tudi de facto kontrolirali poslansko skupino Roberta Goloba. Kučan predvsem zato, da mu Golob po parlamentarnih volitvah ne bi zbezljal ter se spajdašil z Janezom Janšo in SDS - v kakšno veliko koalicijo. Saj, to je zadnja velika bitka Kučanove generacije.
In zato so najnovejše Golobove samopromocijske navedbe, ki jih med siceršnjim izogibanjem pred javnimi nastopi kompenzacijsko lansira na prijateljsko Delo ...

Vir: Delo, 8. 2. 2022

... o tem njegovem strašnem "lastnoročnem boju s podtaknjenci" res zgolj in samo pravljice za lahko noč. Ali pripovedke za tiste najnaivnejše volivce.
Kam se bo Renata Zamida povzpela pri Golobu
- Najnovejši takšen primer je razvpita Renata Zamida, nekdanja direktorica Javne agencije za knjigo (JAK), zdaj pa vršilka dolžnosti direktorice javnega zavoda Center Rog, kamor jo je inštaliral ljubljanski župan Zoran Janković.

Renata Zamida (foto: Bobo)

Zamida, katere politični mecen je zlasti Gregor Golobič (ki je celo javno tvital, da bi Renati Zamida morali podeliti državno odlikovanje?!), se je ob razrešitvi na JAK najprej zatekla pod okrilje stranke Levice, kjer pa so jo počasi odslovili, menda zato, ker ni bila kompatibilna z Asto Vrečko, namestnico koordinatorja Levice Luke Mesca, in zdaj naj bi jo, tako naši viri, Andrej Ribič, nekdanji direktor Elektra Ljubljana, sicer pa dolgoletni poslovni zaupnik in partner Roberta Goloba, politično gledano pa predvsem soustanovitelj Zaresa in Golobičev kader, pripeljal h Golobu. Je pa zanjo verjetno kakšno dobro rekel tudi Janković.
Ker pa ima ljubljansko državno tožilstvo na mizi odprto kazensko ovadbo zoper Zamidovo, zaradi zlorabe položaja (vir: Grozi ji do osem let zapora), bo zanimivo videti, (do) kam se bo Renata Zamida povzpela pri Robertu Golobu, če se Golob - menda - lastnoročno bori s podtaknjenci?! (Bojan Požar) 

To so resne težave Tanje Fajon: kdo sta dva mecena stranke, ki sta jim ušla, kadruje in modruje pa Frangež
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Tanja Fajon*, z njo pa Socialni demokrati, imajo zelo resne težave. Ne samo da bi Fajonova morala "počistiti stranko" (vir: Miran Videtič na Uri moči minulo nedeljo na Planet TV), da imajo - uradno - precejšnje finančne dolgove (kredite), Fajonova pa begava politična stališča ter izjave, ušla sta jim tudi dva dolgoletna pomembna mecena (beri: financerja) stranke: Otmar Zorn, ki je prestopil k Robertu Golobu (več na tej povezavi), in širši javnosti praktično neznani poslovnež Andrej Rautner. Ki pa je med insajderji veljal tudi za "denarnico SD".
Spomnimo: mediji so Andreja Rautnerja v preteklosti povezovali predvsem z gradbenimi posli v Izoli, nazadnje pa se je pojavil v medijih novembra lani ...

Vir: N1, 8. november 2021

... ko je portal N1 Slovenija (v lasti srbskega tajkuna Dragana Šolaka) poročal o ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču (Konkretno, vlada Janeza Janše) in "skrivnostih Dikaučičeve prašičje farme na Kosovu".
Frangeževa zgodba deoo
- Na drugi strani, tako naši viri iz vrha SD, pa vplivni kadrovik in vodilni komunikacijsko-politični strateg ob Tanji Fajon postaja Matevž Frangež, nekdanji mariborski poslanec SD, nesojeni mariborski župan, državni sekretar v vladnem kabinetu Mira Cerarja in kasneje ne preveč uspešni podjetnik, čeprav seveda predvsem na proračunskih vimenih (tukaj), a danes tudi že bivši solastnik družbe Zgodba d. o. o.

Matevž Frangež, marca 2013, kot kandidat za mariborskega župana (foto: Mediaspeed)

Frangež kot kadrovik znotraj stranke na primer "slovi" tudi po tem, da je po imenovanju Pahorjeve vlade leta 2008, ko je minister za šolstvo in šport postal tedanji podpredsednik SD Igor Lukšič, prišel do Pahorja, skupaj z Andrejem Fištravcem, kasneje ne preveč uspešnim mariborskim županom, in začel Borutu Pahorju pametovati, da bi bil Fištravec, ki sicer tudi ni imel nič skupnega s stranko SD, boljši šolski minister od Igorja Lukšiča?!
No, in zdaj taisti Matevž Frangež kadruje in modruje na sedežu SD. On je bil, tako naši viri, tudi tisti, ki je na listo mariborskih kandidatov za poslance sforsiral sporno Emilijo Stojmenovo Duh, ki je politično vsekakor bližje Levici kot SD ... (Bojan Požar)
* Predsednica SD in seveda še vedno evropska poslanka naj bi - po nekaterih informacijah - že oddala svoje stanovanje v Bruslju, očitno povsem prepričana, da se po aprilskih volitvah seli v Ljubljano.
Jadranka da, Natalija ne. In kaj je Kučan v ožjem krogu rekel o Pahorju in Janši?
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je včeraj popolne za novo odgovorno urednico informativnega programa TVS - s polnim mandatom imenoval Jadranko Rebernik*, ekskluzivna novica o tem, objavljena na twitterju, nekaj ur pred uradnim sporočilo RTV Slovenija ...... pa je - sodeč po neposrednih odzivih - požela tudi izjemno veliko zanimanja.
A zanimiv je bil tudi razplet. Na razpis se je namreč poleg Rebernikove prijavil tudi širši javnosti manj znani novinar Mitja Perk, ki je pred časom, spomnimo, skupaj z Dejanom Ladiko in Meto Dragolič protestno odstopil kot tedanji urednik dopisništev TVS, ker se kakor ni strinjal s PPN (programsko-poslovnim načrtom) za leto 2022, zdaj pa se prijavil na razpis za odgovornega urednika, kjer bi, če bi bil imenovan, moral izvajati prav ta PPN 2022, s katerim se sicer - kakor - ne strinja?!
No, Valentin Areh, vršilec dolžnosti direktorja TVS, je generalnemu direktorju kljub temu v imenovanje, verjetno taktično, vedoč, kaj bo generalni direktor potem storil, predlagal oba prijavljena kandidata, Grah Whatmough pa je, seveda in logično, za novo odgovorno urednico postavil Rebernikovo, ki v nasprotju s Perkom kot vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa že aktivno izvaja PPN 2022.
- Kar zadeva Natalijo Gorščak, edino prijavljeno na razpis za direktorico oziroma direktorja TVS (več o tej "burleski" na tej povezavi), pa, vsaj po naših informacijah, ni menda nobenih možnosti, da bi bila imenovana. Generalni direktor RTVS Grah Whatmough je ne misli imenovati, menda pod nobenim pogojem, pa tudi če bi morda pomislil na to, Gorščakova znotraj te sestave programskega sveta RTV ne bi dobila potrebne večine glasov članov programskega sveta.
Zato Valentin Areh do nadaljnjega ostaja v. d. direktorja TVS.
Kučan - Pahor - Janša
- In še zakulisna poslastica iz ožjega kroga Milana Kučana: ta naj bi, tako naši viri, v neki ožji družbi ob debati o ukrajinski vojni rekel, kako dva na slovenski politični sceni, ki ju on sicer izrazito ne mara, Borut Pahor in Janez Janša, edina obvladata zunanjo politiko. In da jima je to pač treba priznati.
No, Kučan se je ob ruskih napadih na Ukrajino doslej sicer - žal - javno izkazal s precej proputinovskimi izjavami oziroma stališči. (Bojan Požar)
* Spomnimo: Jadranka Rebernik je tako že drugič v svoji novinarski karieri postala odgovorna urednica informativnega programa TVS. Ko je bila prvič na tej funkciji, jo je leta 2017 odnesla politično motivirana afera Thompson. Zato je zdaj tudi tista krivica nekoliko popravljena.
Kdo je svetoval Zorčiču, naj ne gre na volitve, in kaj naj bi mu pri tem objubili?!
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Da naj ne gre na volitve (več na tej povezavi), je - po naših informacijah - Igorju Zorčiču predlagal Petar Damjanić, njegov svetovalec za odnose z javnostmi*, sicer pa brat bistveno bolj znanega Nikole Damjanića, prvega človeka agencije Ninamedia.
Pri tem naj bi Zorčiču objubil(i) pomoč pri njegovi morebitni kandidaturi za župana Brežic, na letošnjih lokalnih volitvah, ki bodo predvidoma novembra. Hkrati pa Zorčičeva odločitev, da z LIDE ne gre na volitve, vsekakor blagodejno vpliva na stanje znotraj tranzicijske levice, saj se tako, po eni strani, vsaj malo zmanjšuje drobitev glasov levega volilnega telesa, a se hkrati, po drugi strani, odkrito norčujejo iz Igorja Zorčiča, kako se je ta tip zaj...l. (Bojan Požar)
* Petar Damjanić (Komuniciranje, analize in svetovanje, Petar Damjanić s.p.) ...

Petar Damjanić (vir: LinkedIn)

... je sicer nekdanji visoki uradnik samooklicane republike Srbske krajine med hrvaško osamosvojitveno vojno v Kninu, pod vodstvom vojnega zločinca Milana Martića, in zato je za nekatere vsaj nenavadno, da zdaj dela celo za predsednika slovenskega državnega zbora, bil pa je tudi tiskovni predstavnik ljubljanske NK Olimpije.
Padel politik, ki/ker je nekoč pomagal Janši. A to je tudi konec sanj njegove žene in velike vrnitve LDS.
Predvolilna kronika: to so zapisi govoric, informacij in preverjenih dejstev iz zakulisja politično-medijske scene pred parlamentarnimi volitvami (24. aprila), ki jih ne morete prebrati, videti ali slišati nikjer drugje.

- Odslej bo 28. februar 2022 tudi tisti datum, ki si ga bosta zakonca Igor Zorčič in Nataša Vrečar Zorčič prekleto dobro zapomnila. Kot tisti dan, ko se je nepovratno končala politična kariera Igorja Zorčiča, trenutno še predsednika državnega zbora in liderja stranke LIDE (Liberalnih demokratov). Kar se je zgodilo tudi s kopico nerazumnih potez, na katere naj bi sicer iz ozadja usodno vplivale sanje in ambicije politikove žene (vir).
Zorčič in LIDE so se namreč (včeraj?!) odločili, da na aprilskih parlamentarnih volitvah ne bodo sodelovali (to seveda avtomatično pomeni Zorčičev politični konec), potem ko je Zorčiča najprej odkartal Robert Golob (tukaj, ekskluzivno, že 14. februarja: Predvolilna kronika 1), zdaj pa so dokončno propadla tudi pogajanja z Desusom in LDS - o skupni listi in skupnem nastopu na volitvah.
Spomnimo ob tem na ključne podrobnosti, a saj smo Zorčiča na tem portalu že analizirali po dolgem in počez, na Uri moči (Planet TV) smo ga decembra lani preroško uvrstili med top luzerje leta, velja pa si prebrati tudi tale komentar na portalu Domovina.je (Ni prostora za izdajalce), ki se je hitro in dobro postaral: za mnoge je bil vedno precenjeni politik in ob njegovem padcu se bosta Zdravko Počivalšek in Miro Cerar zagotovo nasmihala, Marjan Šarec in Damir Črnčec pa glasno ploskala. Podobno "previrantka" Janja Sluga, ki je "pravočasno" prebegnila h Golobu, a bo, prepirljiva in zdraharska kot je, prej ali slej začela rovariti proti Golobu, kot je to prej počela Cerarju, Počivalšku in ne nazadnje tudi Zorčiču.
Toda Zorčič je bil tudi tisti politik, ki odločilno pripomogel pri vzpostavitvi tretje Janševe vlade, saj - takrat, januarja, februarja in marca 2029 - brez njega Počivalšek ne bi mogel pripeljati poslancev SMC in tega dejstva mu - Igorju Zorčiču - tranzicijska levica ni nikoli odpustila, niti slučajno. Tudi zato je bil Zorčičev politični padec samo še vprašanje časa (njegov odhod iz Janševe vladne koalicije pa njegova velika politična napaka!), češ, eksemplarično, tako končajo tisti, ki nas izdajo in podprejo Janeza Janšo. Ker bolj trmastega in neverjetno vztrajnega Počivalška se lotevajo drugače, s policijo, pravosodjem in Komisijo za preprečevanje korupcije.
Ne nazadnje: politična stranka, v tem primeru Zorčičev LIDE, ki se ji za mesec ali pridružijo aktivirani upokojenec Pavel Gantar (LDS in Zares ali "zakaj so aktivirali Gantarja"), famozna Nina Stankovič, že dvakrat odstopljeni minister za zdravje Tomaž Gantar (2x DeSUS) in begavi poslovnež Roman Dobnikar (SD, LMŠ), nima skoraj nobenih možnosti za uspeh.
No, Gantar in Stankovičeva in podobni so bili zraven tako ali tako predvsem zato, da bi Gregor Golobič prek Zorčičeve stranke LIDE, če bi se LIDE povezala z Gibanjem Svoboda, kontroliral Goloba (ki ga Golobič sicer ne mara), Dobnikar pa se bo zdaj itak poskušal inštalirati znotraj Golobovega Gibanja Svoboda.
Medklic: pri tem sicer ni čisto jasno, zakaj se Dobnikar po vsej sili rine v politiko, če po drugi strani (menda) zelo dobro vodi - kot predsednik - Atletsko zvezo Slovenije.
- Je pa to zdaj (razpad skupne liste LIDE, Desusa in LDS, še preden je sploh nastala) tudi konec sanj "velike vrnitve" LDS in dokončni zaton Desusa. (Bojan Požar)
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
prikaži časovnico