Vreme Naročite se
Pomanjkanje hrane je lahko usodno za čebele
Kadar spomladi zaloge hrane v panju prehitro skopnijo se lahko pojavi stradanje čebel. Skrben čebelar bo poskrbel, da družina ne bo lačna.
Name226584 Surname226584

Sreda, 9. Marec 2022 ob 13:17

Odpri galerijo

Pomanjkanje hrane je lahko usodno za čebele

Kadar spomladi zaloge hrane v panju prehitro skopnijo se lahko pojavi stradanje čebel. Skrben čebelar bo poskrbel, da družina ne bo lačna.

Preverimo zaloge hrane, ki mora biti med 8 do 10 kg. V panju morata biti vsaj dva polna sata s pokrito hrano. Poraba hrane v januarju in februarju je 1,2 do 1,6 kg.

Če družini primanjkuje zalog, ob gnezdo dodamo enega do dva medena sata iz skladišča ali sat iz družine, ki ima obilno zalogo. Ves čas spremljamo gibanje tehtnice. Upoštevamo okviren čas prve večje paše in razvoj zadostnega števila pašnih čebel, kar skupaj traja 40 dni. Nekateri čebelarji sate z zimsko zalogo rahlo nastrgajo z vilicami za odkrivanje pokrovcev, vendar skladno z dobro čebelarsko prakso takšno dejanje ni priporočljivo.

Vsaka zima in pomlad sta drugačni, zato je treba imeti nekaj satov z zalogami, ki jih lahko odvzamemo zdravim družinam, če je imajo preveč, in dodamo tistim, ki imajo primanjkljaj. Spomladi zaradi vse daljših dni matica pospešeno zalega. Dolgožive čebele svojo neaktivnost preusmerijo v vzrejo zalege. Prve spomladanske medovite rastline so za čebele dragocen sveži vir hranilnih snovi.

Ko je zunanja temperatura v senci nad 12 stopinj in cveti vrba iva, lahko začnemo pregledovati čebelje družine.

Krmljenje s sladkorno raztopino pri nizkih temperaturah ni primerno. Če moramo krmiti s pogačo, jo postavimo nad gnezdo, da ohrani vlago. Krmljenja ne potrebuje družina, ki ima zadostne količine zimskih zalog, v naravi pa se pojavljajo spomladanske paše, ki spodbujajo zaleganje matice.

Več v knjigi Prehrana čebel

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 11. Mar 2022 at 08:12

143 ogledov

Zrak, ki zbistri misli
Zrak, ki zbistri misli  Rožmarin je za spomin, pravi že stara ljudska modrost.  Vsi vemo, da zrak v prostoru lahko prijetno vlažimo s pomočjo  različnih difuzerjev. Če  namesto vode v difuzerju uporabimo blag hidrolat rožmarina, smo zadeli v polno. Blagodejno delujeta tudi hidrolat lovorja ali pa žajblja. Sivkin je za majhne prostore malce premočan, je pa seveda tudi prijeten, če ga uporabimo  le kratek čas. Na delovnem mestu ob računalniku si lahko pomagamo z majhnim priročnim difuzerčkom. Vtaknemo ga v stekleničko s hidrolatom, z elektriko se napaja kar prek priključka za polnjenje mobitela. Posebno praktično je, če ga priklopimo neposredno na prenosni računalnik in si tako uredimo prijetno delovno okolje in dober zrak. Rožmarin zadnje čase uspeva na vsakem vrtu, ne le na Primorskem. Sami si lahko sproti in v majhnih količinah naredimo svež rožmarinov hidrolat. Njegova uporabnost je res velika: za kožo, kot mokra začimba v jedeh, za osvežitev prostorov... Primeri majhnih difuzerjev: Vse o pripravi in uporabi različnih hidrolatov ter še mnogo zanimivosti preberite v novi knjigi Mediteranska zelišča, Hidrolati, čaji in drugi pripravki. S klikom na naslovnico jo lahko prelistate in kupite:  

Wed, 9. Mar 2022 at 13:17

86 ogledov

Pomanjkanje hrane je lahko usodno za čebele
Pomanjkanje hrane je lahko usodno za čebele Kadar spomladi zaloge hrane v panju prehitro skopnijo se lahko pojavi stradanje čebel. Skrben čebelar bo poskrbel, da družina ne bo lačna. Preverimo zaloge hrane, ki mora biti med 8 do 10 kg. V panju morata biti vsaj dva polna sata s pokrito hrano. Poraba hrane v januarju in februarju je 1,2 do 1,6 kg. Če družini primanjkuje zalog, ob gnezdo dodamo enega do dva medena sata iz skladišča ali sat iz družine, ki ima obilno zalogo. Ves čas spremljamo gibanje tehtnice. Upoštevamo okviren čas prve večje paše in razvoj zadostnega števila pašnih čebel, kar skupaj traja 40 dni. Nekateri čebelarji sate z zimsko zalogo rahlo nastrgajo z vilicami za odkrivanje pokrovcev, vendar skladno z dobro čebelarsko prakso takšno dejanje ni priporočljivo. Vsaka zima in pomlad sta drugačni, zato je treba imeti nekaj satov z zalogami, ki jih lahko odvzamemo zdravim družinam, če je imajo preveč, in dodamo tistim, ki imajo primanjkljaj. Spomladi zaradi vse daljših dni matica pospešeno zalega. Dolgožive čebele svojo neaktivnost preusmerijo v vzrejo zalege. Prve spomladanske medovite rastline so za čebele dragocen sveži vir hranilnih snovi. Ko je zunanja temperatura v senci nad 12 stopinj in cveti vrba iva, lahko začnemo pregledovati čebelje družine. Krmljenje s sladkorno raztopino pri nizkih temperaturah ni primerno. Če moramo krmiti s pogačo, jo postavimo nad gnezdo, da ohrani vlago. Krmljenja ne potrebuje družina, ki ima zadostne količine zimskih zalog, v naravi pa se pojavljajo spomladanske paše, ki spodbujajo zaleganje matice. Več v knjigi Prehrana čebel

Wed, 9. Mar 2022 at 09:15

158 ogledov

Kokoši in oljčni listi
Oljčni listi za kokoši Obrezujete oljko - nikar ne zavrzite vseh listov! Oljčni listi so prava zakladnica zdravja, saj lahko prah iz oljčnih listov kupimo celo v lekarni.  Vse o koristnih lastnostih oljčnih listov in številne recepte za čaje, hidrolate, jedi, prehranske dodatke za ljudi, živali in hišne ljubljenčke najdete v novi knjigi Mediteranska zelišča, Hidrolati, čaji in drugi pripravki, s klikom na spodnjo naslovnico jo lahko prelistate in kupite:

Mon, 7. Mar 2022 at 08:31

252 ogledov

Domača ocvirkovka
Ocvirkovka je lahko slasten, zdrav in sodoben prigrizek. Mlad par jo je takole pripravil za obiske znancev in sicer po receptih iz knjige Sladice Alenke Kodele, ki je še do konca aprila naprodaj s kar 30% popustom. To je res vabljiva cena za ponatis uspešnice: Če poleg slastne ocvirkovke ponudimo zelenjavne prigrizke, je izbira res zadetek v polno tudi za bolj izbirčne jedce. 

Mon, 7. Mar 2022 at 07:47

178 ogledov

Kaj so hidrolati?
Kaj so hidrolati Hidrolati so  aromatizirane kozmetične vode, ki jih dobimo s postopkom parne destilacije zdravilnih rastlin. V postopku parne destilacije kateregakoli naravnega rastlinskega materiala namreč dobimo v vodi netopne zdravilne učinkovine, kot so eterična olja ter v vodi topne prav tako zdravilne učinkovine – hidrolate. Vedeti pa moramo, da hidrolat ni razredčeno eterično olje in če naletite na izdelek, kjer so v vodo preprosto dodali eterična olja, vedite, da to ni hidrolat. Nekateri hidrolati so sicer bolj aromatični kot drugi, vendar pa je v primerjavi z eteričnimi olji njihov vonj vedno mnogo manj intenziven. Poleg tega so hidrolati veliko bolj blagi kot eterična olja, saj temeljijo predvsem na vodni osnovi (vsebujejo ≥ 99 % vode), koncentracija v njih prisotnih naravnih aktivnih rastlinskih sestavin pa se običajno giblje med 0,01 do največ 0,05 %. Prav zaradi vsebnosti teh izjemno pomembnih sestavin z izredno širokim spektrom delovanja so hidrolati zelo učinkoviti. Več o pripravi in uporabi hidrolatov najdete v novi knjigi Mediteranska zelišča, Hidrolati, čaji in drugi pripravki, s klikom na spodnjo naslovnico, knjigo lahko prelistate in kupite:  

Tue, 1. Mar 2022 at 09:00

390 ogledov

Oljčne liste koristno uporabite
Oljčne liste koristno uporabite Obrezujete oljko - nikar ne zavrzite vseh listov! Oljčni listi so prava zakladnica zdravja, saj lahko prah iz oljčnih listov kupimo celo v lekarni. Vse o koristnih lastnostih oljčnih listov in številne recepte za čaje, hidrolate, jedi, prehranske dodatke za ljudi, živali in hišne ljubljenčke najdete v novi knjigi Mediteranska zelišča, Hidrolati, čaji in drugi pripravki, kliknite na spodnjo naslovnico za ogled, listanje in nakup knjige:   Še enostaven recept za čaj iz oljčnih listov za pokušino:  8–10 žlic svežih ali 3–4 žlice posušenih oljčnih listov  1 liter vode Da bo imel čaj več arome, pred pripravo suhe oljčne liste s prsti rahlo zdrobite. Ko začutite opojni vonj zelišč, jih prelijete z vrelo vodo in prevretek pokrit pustite stati največ 10 minut. Če je pripravek pokrit, v čaju zadržimo več eteričnih olj, ki bi sicer lahko izhlapela. Nato čaj precedite, sicer bo postal preveč grenak. Priporoča se pitje do 3 skodelic dnevno. Po želji si čaj lahko pripravite tudi iz zmletih oljčnih listov, vendar morate paziti, da njegov okus ne bo premočen.
Teme
čebele prekrana pomanjkanje

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pomanjkanje hrane je lahko usodno za čebele