Vreme Naročite se
(P)OSTANITE NAŠ ZVESTI NAROČNIK
Izkoristite številne naročniške prednosti.
Name226277 Surname226277

Torek, 1. Marec 2022 ob 15:14

Odpri galerijo


							
							 


							
							 

NAROČANJE: 

Telefon: 01 473 53 59, 064 222 333, 

e-naslov: narocnine@czd-kmeckiglas.si,

splet: https://kmeckiglas.com/naroci_se_kg,  

naslov: ČZD Kmečki glas, 

oddelek naročnin,  

Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana.

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 12. Mar 2022 at 11:47

75 ogledov

25. Vinska kraljica Slovenije je Ana Protner
Pomurskemu sejmu, nosilcu institucije Vinska kraljica Slovenije je po dveletnem premoru zaradi koronskih omejitev naposled le uspelo okronati jubilejno vinsko kraljico.   Kot so sporočili iz Pomurskega sejma, sta novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Podravje, Mariborski vinorodni okoliš, včeraj v hotelu Radin v Radencih na tradicionalni prireditvi okronala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.   Po dveh letih se je s prestola poslovila Ana Pavlin, ki je v letih 2020 in 2021 sodelovala na nekaj manj kot stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. Nova vinska kraljica je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Nadaljuje ga tudi kot študentka. V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu smer marketing – management na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica. Njihova domača vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner obdeluje 13 hektarjev vinogradov, od tega polovico ekološko. Po svečanem nagovoru in prisegi je novi vinski kraljici  najprej čestital pokrovitelj njenega avtomobila Dušan Rajh, Avto Rajh - Ford, Ljutomer in Murska Sobota; nagovoril jo je pokrovitelja kraljičinega vina, ki je renski rizling 2019, Boštjan Protner, hiša vin Joannes; pa predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 22. Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič,  in sekretar Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula. Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbela zasedba Falajček.  Prireditev je tudi tokrat povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.   Glavni medijski pokrovitelj projekta je Kmečki glas. Fotografije: Pomurski sejem  

Fri, 11. Mar 2022 at 13:42

184 ogledov

Kako vrt pognojimo spomladi
Če je le možno, poiščemo v bližini kmetijo in za osnovno gnojenje na vrtu uporabljamo hlevski gnoj. Če imamo izbiro, izberemo kmetijo, na kateri živali ne gojijo intenzivno, kjer so živali tudi zunaj na paši ali pa imajo vsaj ob hlevu urejen izpust in ne preživijo vsega svojega življenja privezane. Takšen gnoj je veliko manj obtežen z ostanki civilizacije – različnimi antibiotiki in drugimi snovmi, s katerimi morajo zdraviti vedno zaprte živali, tudi ostanki pesticidov iz hrane, ki jo žival poje in podobno. Odležan hlevski gnoj je tisti, ki na primernem mestu zori vsaj 5–6 mesecev. Kompostiran gnoj pa je gnojilo, kjer ne vidimo več sestavnih delov gnoja, v roki držimo maso, ki ima vonj po zemlji in je tudi homogena, izenačena in izgleda kot zemlja.  Boljši kakor čisti hlevski gnoj je kompostiran gnoj. Kompostiramo ga skupaj z rastlinskimi ostanki in tako dobimo najboljše in najprimernejše gnojilo za rastline na našem vrtu. Nikoli ne apnimo vrta skupaj z gnojenjem s hlevskim gnojem. Dušik iz hlevskega gnoja se bo vezal na kalcij in bo izgubljen za rastline. Hranila se z gnoja sproščajo počasi, tudi dušik. Dokazano je, da so hranila iz hlevskega gnoja za rastline na razpolago najmanj tri leta. Zato je smiselno isto površino na vrtu gnojiti samo vsaka tri leta. Za vse, ki imajo na vrtu pri hiši dovolj prostora, je torej bolje, da nabavijo svež gnoj spomladi in ga na primernem prostoru ob hiši kompostirajo, jeseni pa uporabijo kot najboljše gnojilo na svojem vrtu. Več o uporabi organskih gnojil na vrtu ter o različnih vrstah gnoja, kot so goveji, svinjski, konjski in kurji gnoj ter ovčji, kozji in zajčji gnoj, pa v Kmečkem glasu (9. marec 2022). NE SPREGLEJTE IZVRSTNIH VRTNARSKIH PRIROČNIKOV MIŠE PUŠENJAK. Polistate in naročite jih s klikom na naslovnice.  

Fri, 11. Mar 2022 at 12:00

4981 ogledov

20 evrov kilogram regrata
Na tržnici Bežigrad v Ljubljani je ob petkih in sobotah tudi nekaj kmetij, ki prodajajo svoje pridelke. V ponudbi imajo še gomoljnice, nekateri tudi blitvo, špinačo, ohrovt,brstični ohrovt in por, večina pa predvsem sveže rezane radiče, motovilc in regrat. Tržnica Bežigrad na Linhartov podhod v kleti kompleksa Plava Laguna obratuje med tednom od 7. do 14, ob petkih od 7. do 17. in ob sobotah od 7. do 14. Med tednom prodajajo zelenjavo tri podjetja, ki imajo nekaj svežih vrtnin od domačih pridelovalcev, večino pa iz uvoza. Ob petkih in sobotah se jim pridružijo še tri ali štiri kmetije, ki imajo svoje vrtnine, nekatere pa poleg svojih ponudbo dopoljujejo tudi iz uvoza.  Cene vrtnin so visoke in nihajo glede na ponudbo in povpraševanje.  Cene na tržnicah v Ljubljani:  Cena v evrih/kg Blitva 4,00-6,00 Brokoli 4,00-5,00 Buča, maslena 2,50-4,00 Buča, čajotka 3,00-4,00 Cikorija 5,00-6,00 Cvetača 3,00-4,00 Čebula 2,00-2,50 čebula, mlada 6,00 Česen 8,00-10,00 Fižol, zrnje 7,00-12,00 Hren 6,00-8,00 Koleraba 2,00-2,50 Korenje 2,00-2,50 Koromač 4,00 Krompir 1,00-1,50 Krompir, sladki 4,00 Motovilec 10,00-15,00 Ohrovt 2,50-3,00 Ohrovt, brstični 6,00-8,00 Paradižnik (Lušt) 4,00-5,00 Pastinak 7,00 Peteršilj, koren 5,00-7,00 Peteršilj, šop 0,50 Por 3,50-4,00 Radič 3,00-6,00 Radič, siljen 10,00-12,00 Rdeča pesa 2,00-2,50 Redkev, črna 2,00-3,00 Redkvica, šop 1,00 Regrat 15,00-2,00 Repa 2,00-2,50 Repa, kisla 2,50 Solata 3,00-4,00 Špinača 6,00-8,00 Topinambur 4,00 Zelena, gomoljna 3,50-4,00 Zelena, list 3,50-4,00 Zelje, glave 2,00-3,00 Zelje, kislo 2,50 Hruške 2,50-3,50 Jabolka 1,50-3,00 Kutine 3,00 Jajca (komad) 0,25-0,30 Med 12,00-15,00 Orehi 12,00-14,00 Vir: Kmečki glas, tržnice v Ljubljani, cene veljajo na dan 11. marec 2022.

Fri, 11. Mar 2022 at 11:44

1009 ogledov

Za denarno pomoč je potrebno danes poravnati davčne obveznosti
Vlada je na četrtkovi dopisni seji izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, s katerim je predpisala podrobnejše pogoje pomoči, pa tudi postopek pridobitve in morebitnega vračila. Nadomestilo naj bi prejelo 56.000 nosilcev kmetijskih gospodarstev in 11.000 čebelarjev. Eden od POGOJEV za pridobitev nadomestila je, da ima kmet na dan uveljavitve tega odloka poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 eurov. Nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so oddali zbirno vlogo za leto 2021, teh je okoli 56.000, bodo prejeli nadomestilo v obliki plačila na hektar glede na vrsto rabe, in sicer za trajne travinje 49 evrov, trajne nasade 138 evrov in za njivske površine 105 evrov. Pomoč bo dobilo približno 11.000 čebelarjev, na čebeljo družino bodo dobili pet evrov. Ker odlok stopi v veljavo jutri, v soboto,12.3.2022, je DANES zadnji dan za poravnavo navedenih zapadlih obveznosti, poudarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.  

Fri, 11. Mar 2022 at 09:50

476 ogledov

Vojna v Ukrajini je močno povečala negotovost na trgih žita
Ruska invazija na Ukrajino je izjemno povečala negotovost na trgih žit, navaja Ameriško kmetijsko ministrstvo (USDA) v marčevskem poročilu. Marčevsko poročilo predstavlja prvo oceno kratkoročnih učinkov vojne. Globalni obeti za proračunsko leto 2021/22, ki se konča junija, so višja pridelava, manjša trgovina, višja poraba in večje končne zaloge. USDA še ni dala ocen naslednje letine. Globalna pridelava se bo povečala predvsem zaradi še večje avstralske letine. Na podlagi posodobljene avstralske ocene se je pridelava povečala za 2,3 milijona ton na rekordnih 36,3 milijona ton. USDA je zmanjšala svetovni izvoz pšenice za 3,6 milijona ton na 203,1 milijona. To je posledica pričakovanega padcev v Ukrajini in Rusiji za tekoče proračunsko leto, ki jih je mogoče le delno izravnati s povečanji v Avstraliji in Indiji. USDA je zmanjšala ukrajinski izvoz za 4,0 milijona ton na skupno 20,0 milijonov, saj naj bi vojna motila izvoz iz črnomorske regije. Ruski izvoz se je prav tako zmanjšal za 3,0 milijona ton na 32,0 milijona ton, saj bo ladijski promet verjetno omejen in gospodarske sankcije ovirajo trgovino. Vendar pa je upad obeh črnomorskih držav delno izravnal višji izvoz avstralske in indijske pšenice – za 2,0 oziroma 1,5 milijona ton, na 27,5 oziroma 8,5 milijona ton. Uvozniki ne najdejo dovolj blaga USDA tudi ocenjuje, da bo večja letina v Avstraliji povzročila zelo konkurenčne cene in dvignila avstralski izvoz na rekordne ravni. Zaradi velikih zaloga inzelo visokih cen svetovnih cen pšenice naj bi se nadaljeval tudi pospešen izvoz iz Indije. Na drugi strani bo zmanjšan uvoz naslednjih držav: Turčije, Egipta, Afganistana, Alžirije, Kenije, Pakistana, Tanzanije in Jemna na podlagi nižje dostopne črnomorske pšenice na trgu v višjem cenovnem razredu na svetovnem trgu.Iz istega razloga se je zmanjšala tudi napoved svetovnega porabe za 0,8 milijona tone na 787,3 milijona. Z NAMI GRE HITREJE. KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico. 

Fri, 11. Mar 2022 at 09:02

207 ogledov

Nič ni lepšega kot zelena ograja
Arhitektka, profesorica dr. Živa Deu je izjemna poznavalka arhitekture slovenskega podeželja. Njene temeljne knjige Stavbarstvo slovenskega podeželja, Prenova stanovanjskih stavb in Najlepše slovenske prenovljene hiše 1 in 2 so prinesle bralcem vpogled v bogato podeželsko arhitekturo in možnosti za prenovo kmečkih domov. Pravkar pa je izšla njena monografija z naslovom Ograje, njej opozarja, kako pomembna je ta spregledana prvina za podobo same hiše pa tudi naselja kot celote. Lahko je okras ali pa celotno podobo temeljito pokvari. Začniva kar z vašo novo monografijo. S kakšnim namenom predvsem ste jo napisali? Ograje so nekako prezrt element v urejanju okolice in pogosto so izbrane in postavljene brez prave pozornosti in občutka za celoto hiše. Ko se človek sprehaja po vaseh pa tudi po mestnih trgih in ulicah, ugotavlja, da ograje, ki se postavljajo v zadnjem obdobju, ne prispevajo k lepoti urejenega okolja, ampak ta prostor nekako degradirajo. V monografiji sem želela pokazati predvsem kakovostne, lepe ograje, ograje, ki sodijo v neko ograjeno okolje in ga dopolnjujejo. Kako lahko danes izbiramo ograjo, na primer na podeželju ali vasi? Najpogosteje se danes ravnamo po tem, kaj je na voljo na trgu – kaj nam ponuja trgovina in kaj obrtniki, malo pobrskamo po internetu. Tam vidimo ograjo, ki se nam zdi lepa in je mogoče tudi cenovno ugodna, ter jo preprosto kupimo. Ne razmišljamo, ali sodi v naše okolje, ulico, prostor trga. Pogosto pa se ravnamo tudi po sosedu in postavimo podobno ograjo, čeprav je morda sosedova kovana, preveč baročna in ni v skladu z njegovo sodobno hišo. Kako pa bi ravnali pravilno? Tako da bi kratko malo poiskali urbanista na občini, se z njim pogovorili – v vsakem primeru bi bilo najbolje poiskati strokovnjaka. Ali pa če smo sodelovali s projektantom, ki nam je oblikoval hišo, da se tudi z njim dogovorimo, naj nam svetuje pri oblikovanju ograje. Po navadi pa sodi denar za tak nasvet med nezaželene stroške in ograjo kupimo kot pač kateri koli izdelek na trgu: izberemo tistega, ki nam je všeč. Tudi ureditveni ali urbanistični načrti za naselja ne vsebujejo smernic, kakšna naj bo ograja na posameznem območju, da bi lastniki vedeli, na kaj morajo biti pozorni. Kako pa lahko izberemo primerno ograjo za svojo hišo in okolje, če se nismo pripravljeni obrniti na projektanta? Kako si lahko preprosto pomagamo? Vprašanje je težko, zdaj bom uporabila morda nekoliko zaprašen, a vendar še vedno zelo uporaben nasvet: nekateri arhitekti, ki se ukvarjajo z urejanjem prostora, svetujejo, naj se vsak, ki postavlja v prostor kar koli novega, sprehodi naokrog in dobro pregleda značilno staro arhitekturo ter ugotovi, kako so prebivalci gradili ali postavljali nekdaj, zakaj so postavljali tako, ter skuša nadgraditi, kar potrebuje danes. V vsakem okolju najdemo nekdaj značilne ograje, in če izberemo enako gradivo in obliko, zagotovo ne bomo veliko zgrešili. Tako ne bomo vnesli v ta naš prostor nečesa, kar ne sodi vanj: sredi Krasa ne bomo postavljali izrezljane lesene ograje. Tod še vedno priporočamo uporabo kamna, mogoče tudi kovine, če pa je hiša novejša, je treba to tudi prilagoditi likovnemu jeziku hiše. V okolju, kjer je bilo od nekdaj veliko lesa, lahko nastane zelo preprosta in lepa ograja, če bomo pregledali, kakšni so bili leseni opaži v tistem okolju. Naredimo lahko tudi betonski podstavek ali enostavno oblikovane betonske stebre, in potem v vmesna polja umestimo preprosto oblikovane deske. Prostor doživljamo kot enotno sliko: ograja ne vpliva samo na podobo stavbe, ampak lahko vpliva tudi na podobo celotnega okolja, če je to vaško središče, ali pa celotne ulice ali trga v mestu. Ali se ograje po arhitekturnih regijah podeželja ločijo med seboj? Ograje se arhitekturno ne razlikujejo tako zelo kot stavbe, vendar pa tam, kjer je bilo veliko lesa, predvsem v alpskem svetu, prevladujejo lesene ograje. Znana sta dva tipa: pri enem so deske postavljene bolj na gosto, ograjo bolj zapirajo – ne toliko zaradi pogledov kot zato, da so bili vrtovi zavarovani pred živalmi, ki so ponoči prišle na pojedino. Zunaj, na odprtem prostoru, pa so ograje zelo zelo preproste, bolj prosojne, zanje je uporabljeno le malo lesa. Ta dva tipa ograj sta značilna za ves gozdnati svet, od Goričkega prek Pohorja do osrednje Slovenije pa tudi za Cerkljansko. Tam, kjer je bilo veliko kamna, lesa pa malo, pa so izdelovali ograje samo iz kamenja. Kraški prostor zaznamujejo zaprte ograje, zgrajene predvsem za zaščito pred vdorom močnih vetrov, ki so pihali tod. V nekaterih delih gorenjske kulturne krajine, kjer so bile ob nahajališčih železove rude razvite kovaške delavnice, so se značilno utrdile kovane ograje. Zanimivo pa je zelo malo ograj v Prekmurju, tam na podeželju ograj skorajda ni bilo, če so že bile, so bile pa vedno žive: zasajene z ločjem, vrbo – beko, jelšo ali celo s sadnim drevjem, ki je ločevalo prostor od sosedovega. Pogosto so tako ločevali tudi uporabna zemljišča; trakasta razporeditev ravnih obdelovalnih površin v tem okolju je to tudi omogočala. Drevesa in tudi grmovnice, zasajeni v vrsti, so pomenili mejo med lastništvom, sosedoma, sočasno pa so bile te žive meje tudi zatočišča številnim divjim živalim: divjim zajcem, kunam in ptičem. Hiše na deželi so imele skoraj vedno ograjene vrtičke. Kako pa naj bodo lesene ograje na planem obenem tudi odvračalne? Na podeželju so nekdaj lepe lesene ograje ali ograje, zidane iz kamna, ki so bile značilne za kulturne krajine, večinoma zamenjali električni pastirji. Žične ograje, ki so bolj namenjene za začasne kot stalne postavitve, tako počasi nadomeščajo ograje, izdelane iz avtohtonega gradiva, lesa ali kamna. Temu bi se zares morali kar najbolj izogniti. Tudi pašnik je veliko lepši, če je zamejen z leseno ograjo, po njej pa lahko zaradi varnosti prikrito napeljemo še električno varovalo. Kaj mislite o zeleni ograji? Tako za podeželsko kot za mestno okolje ni nič lepšega kot zelene ograje. Najlepše so, če uporabimo zanje zelenilo iz okolja, na primer bukev, gaber ali smreko. Neprimerne ograje na podeželju so iz raznih klekov, tuj – drevesnih vrst, ki so se sicer udomačile, vendar so tujerodne. Sicer pa so lahko zelene ograje zasajene tudi s šipkom, lesko, trdolesko, vsem, kar pač najdemo v nekem okolju. Lepe so tudi zelene ograje iz jagodičja: kosmulje, črnega ribeza, rdečega ribeza, malin. Te lahko razmejujejo funkcijo enega zemljišča od drugega in varujejo pred pogledi. V vsakem okolju najdemo nekdaj značilne ograje, in če izberemo enako gradivo in obliko, zagotovo ne bomo veliko zgrešili. Tako ne bomo vnesli v ta naš prostor nečesa, kar ne sodi vanj: sredi Krasa ne bomo postavljali izrezljane lesene ograje. Kaj je za vas lepa, sodobna ograja na podeželju? Na Krasu je to zagotovo kamnita ograja, zidana z lokalnim kamnom na star, primorski način: se pravi, da so fuge zelo majhne, skorajda nevidne, in da se potem vanje naseli kakšna praprot, divja rastlinica, ki pocvita. V odprtem prostoru visokogorja so pa še zmeraj najlepše lesene ograje. Najbolj so mi pri srcu tiste, ki so sestavljene iz nosilne konstrukcije lesenih okroglih stebrov, nanje pa je z lesenimi obroči pripeto polnilo, oblikovano iz diagonalno položenih desk. Ali tradicionalno ograjo oblikovno lahko nadgradimo tako, da bo izhajala iz tradicije, pa bo vendar malo sodobnejša? Oglejmo si staro leseno ograjo, izdelano iz lesenih stebrov in mednje razporejenih pokončno postavljenih desk. Ograja je bila izdelana na roko in njen vtis je nekoliko rustikalen. Danes pa bo ograja enakega videza zaradi strojne izdelave, natančno odmerjenih in gladko oblikovanih desk nehote dobila sodoben likovni izraz. Tudi pri kovini je zelo podobno: podstavek iz kamna in kamnite stebre so danes zamenjali betonski izdelki, vmesno polnilo – okrogle ali oglate palice, ki so bile v baroku zvite, oblikovane, dopolnjene z raznim drugim okrasjem, pa so danes gladke, enakomerno razporejene. Videz take ograje je tako popolnoma enostaven, sodoben. Ker zelo dobro poznate slovensko pokrajino: katere napake vas najbolj zmotijo pri današnjih ograjah? Zelo pogoste so ograje, ki posnemajo baročni likovni jezik in so izdelane iz kovine. Se pravi, da so vsi elementi preveč okrašeni, da sploh ne spadajo v naš čas in da so se te ograje – mogoče tudi zaradi ponudbe na trgu – naselile kar po vsej Sloveniji. Takšne ograje me zares zmotijo v nekem naselju v Beli krajini ali pa morda na Krasu, tam so prebivalci ponekod zidane zidove in portone nadomestili s kovinskimi ograjami – pa nimam nič proti kovini. Kovina sama po sebi je zelo lep element, le da ta okras iz preteklosti ne sodi več v naš čas, posebno če je hiša oblikovana popolnoma moderno, celo z ravno streho. Če se vrneva še k monografiji, kaj bo bralec našel v njej? Prizadevala sem si predstaviti zares samo ograje, ki so lepe v nekem prostoru. Prikazano je, kakšna je funkcija ograje: ko ograjo postavljamo, moramo vedeti, zakaj jo postavljamo, moramo spoznati prostor – v monografiji so tudi jasno prikazana območja, kjer prevladuje kot gradivo les, kamen, kovina, in potem, kako so na takih območjih iz tega gradiva narejene ograje. V mestih bomo našli kar nekaj zgledov, kakšna ograja je primerna za stare in za nove sodobne vile, in podobno na podeželju: predstavljene so najlepše ograje, ki sodijo v ta prostor in naj bi bile zgled oblikovanja novega. Več o o  knjigi najdete na tejle povezavi: https://zalozba.kmeckiglas.com/Etnografija,%20arhitektura/ograje      
Teme
naročanje časopis kmečki glas

Prijatelji

Name265504 Surname265504Name226285 Surname226285Name226284 Surname226284Name226623 Surname226623Name226541 Surname226541Name228840 Surname228840Name31628 Surname31628Name229140 Surname229140Name227384 Surname227384Name227084 Surname227084Name226281 Surname226281Name226279 Surname226279Name226282 Surname226282Name226283 Surname226283Name226280 Surname226280

NAJBOLJ OBISKANO

(P)OSTANITE NAŠ ZVESTI NAROČNIK