author profile
Name234613 Surname234613

Pet, 4. mar 2022 ob 22:43

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je v petek, 4. 3. 2022 udeležil neformalnega srečanja predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic EU s predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Stefanchukom.

Na srečanju, ki je potekalo virtualno, so sodelovali predstavniki zgornjih in spodnjih domov parlamentov držav članic EU, dogodek je vodila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

V imenu slovenskega parlamenta sta sodelovala predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Stefanchuk je v uvodnem nagovoru predstavil razmere v državi, kjer poteka že deveti dan invazija ruskih sil. Edina krivda Ukrajine je želja, da odloča o lastni prihodnosti. Izrazil je hvaležnost za ukrepe, ki so bili sprejeti na ravni EU ter pozval k nadaljnjemu zaostrovanju ukrepov in podpori evropske perspektive Ukrajine.

Vsi predstavniki parlamentov, ki so sodelovali v razpravi, so soglasno obsodili vojaško agresijo, ki jo Ruska federacija izvaja nad Ukrajino. Izrazili so močno podporo demokratičnemu razvoju in na pravilih temelječemu mednarodnemu pravnemu redu ter ohranjanju ustaljenih vrednot. Podčrtali so vlogo nacionalnih parlamentov pri zagotavljanju enotnosti Evropske unije in utrjevanju globalnega zavezništva. Strinjali so se, da mora Ukrajina zavarovati svoje demokratične institucije.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Name31628 Surname31628
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Srečanje predsednikov nacionalnih parlamentov držav članic EU s predsednikom ukrajinskega parlamenta Ruslanom Stefanchukom