author profile
Name234613 Surname234613

Tor, 8. mar 2022 ob 14:50

 author profile
Name234613 Surname234613

Tor, 8. mar 2022 ob 14:50

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svet nadaljuje s tradicijo tematskih omizij ob 8. marcu, ki ga je Generalna skuščina Združenih narodov leta 1977 z resolucijo razglasila za mednarodni dan žensk. O dilemah, stereotipih, predsodkih, tabujih ter drugih perečih vprašanjih smo se pogovarjali z Andrejo Katič, slovensko pravnico in političarko, Alenko Jeraj, slovensko političarko in poslanko, in Mileno Miklavčič, slovensko pisateljico, zgodovinarko, antropologinjo in raziskovalno novinarko.

Slovenija se je od 2012 do 2018 po deležu žensk v parlamentu uvrščala nad povprečje EU z deležem žensk nad 30 %, nato pa leta 2018 ponovno padla pod povprečje EU. Leta 2020 v slovenskem parlamentu deluje 26,7 % poslank in zastopanost žensk v vladi je 26,4%, kar Slovenijo uvršča na 17. mesto med vsemi članicami EU. Potrebno je poudariti tudi, da Slovenija vse od svoje osamosvojitve z izjemo Alenke Bratušek kot predsednice vlade med 2013 in 2014 skorajda ni imela ženske na nobenem od štirih ključnih predsedniških položajev. Raziskava Združenih narodov o pravicah žensk leta 2019 pa razkriva, da ima 91 odstotkov moških in 86 odstotkov žensk predsodke in stereotipe o sposobnostih žensk na področju delovanja v javnem življenju, tudi v politiki.

V uvodnem nagovoru je predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca poudaril, da je to praznik vseh žensk in da je kljub de iure prizadevanjem vloga žensk v naši družbi de facto prezrta oz. spregledana. Prav zato je mnenja, da bi morale biti razprave o tem pogostejše, prisluhniti pa jim bi morali tako moški kot ženske. Zaključno misel je namenil tudi ženam, materam, hčeram v Ukrajini in Rusiji, saj je iz zgodovine znano, da vselej najtežje breme vojn nosijo prav te ženske z veliko začetnico.

Andreja Katič je spregovorila o svojih izkušnjah v vlogi ministrice za obrambo in pravosodje, o nujnosti pravnih in ustavni podlag za enakopravnost med spoloma ter odgovornosti družbe, da te pravice tudi udejanjajo v vsakdanjem življenju. Milena Miklavčič je kot glasna kritičarka tega, da se v sedanjosti izgubljajo stare, znane ločnice med vlogami ženske in moškega, avtorica izjave »čez 50 let bo klasični moški izginil«, spregovorila o tem, kakšen pa naj bo danes sodobni moški in katere so tiste močne plati sodobnih žensk, ki imajo zgodovinsko in družbeno pogojen izvor. Alenka Jeraj je poudarila, da smo v vsakdanjem življenju deležni serije stereotipov in predsodkov žensk do žensk ter da se to močno odraža tudi na pojavnosti žensk na kandidatnih listah ne glede na politično pripadnost. Zato si v Klubu parlamentark in kot predsednica Ženskega foruma si prizadeva, da bi ženske čim bolj usposobili za različne politične funkcije, od svetnic, županj do poslank. K slednjemu jih nagovarja tudi Andreja Katič v okviru svojih aktivnosti in aktivnosti stranke. Sogovornice so bile tudi enotnega mnenja, da bi se v svetu z več ženskami na odgovornih in vplivnih javnih položajih, soočali danes z manj vojnami, nasilja ter drugih oblikah sovražnosti in nestrpnosti.

Omizju sta se v razpravi pridružili tudi državni svetnici Bojana Potočan in dr. Branka Kalenić Ramšak, ki sta poudarili, da moramo več napora storiti ne le na področju enakopravnosti spolov, temveč tudi v dejanskem zagotavljanju osnovnih demokratičnih, ustavnih in človekovih pravic vseh žensk tega sveta. Za glasbeno in praznično vzdušje pa je poskrbel kvartet Policijskega orkestra z Maticem Bovhanom in Gašperjem Namestnikom na trobenti, Matevžem Silo na pozavni in Andrejem Krajncem na tubi.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Name31628 Surname31628
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Pogovorno omizje ob dnevu žensk »POLITIKA NI ZA ŽENSKE?!«