Zdrava prehranaV vedno hujši dirki za kopičenjem materialnih dobrin, kar naposled pripelje do stresov in različnih obolenj, postaja skrb za ustrezno in zdravo prehrano čedalje bolj pomembna. Vendar nekateri vidijo v tem tudi tudi svojo priložnost za hiter zaslužek in možnost za manipuliranja z lahkovernemi potrošniki. Gibanje s vojim delovanjem opzarja pristojne državne organe in kritično javnost na take primere, v primeru strokovnih neskladji pa spodbuja in tudi organizira ustrezno strokovno razjasnjevanje in usklajevanje vprašanj.

1. Priprava podrobne analize stanja in problemov z vidika zdrave prehrane in izdelava seznama družb, podjetij in posameznikov, ki v kateremkoli pogledu lahko vplivajo na dejavnosti Gibanja, in sprožitev ustrezne pobude vsem, ki aktivno delujejo na tem področju, da se včlanijo v Gibanje.

2. Priprava strokovno utemeljenega gradiva glede ustreznega izbora (asortimana) izdelkov za zdravo prehranjevanje, ki bo v primerni obliki posredovano vsem manjšim trgovinam s prehrambenimi makrobiotičnimi izdelki, da bo v končni posledici ob ustreznem obveščanju javnosti v njihovem okviru zagotovljena boljša ponudba in sosežen večji poslovni učinek, kar jim bo med drugim omogočilo podeljeno in javno obešeno priznanje Gibanja (denimo, "Zvezdica OPS")

3. Priprava strokovneg agradiva, v katerem bodo ob poudarku, da je potreben celosten pogled na človekovo duševno in telesno zdravje, strnjene vse dosedanje izkušnje in prenosti zdrave prehrane ter opozorila in posledice glede neustreznega prehranjevanja, kar bo postalo temeljna podlaga za kontinuirano posredovanje tega znanja v okviru ustreznih predavanj in delavnic.

4. Spodbujanje in sodelovanje v strokovnih razpravah glede vseh vidikov in problemov vegetarianskega načina prehranjevanja, kar bo v končni posledici, ob ustrznem obveščanju javnosti o vseh teh dognanjih, odpravilo današnje nejasnosti glede nekaterih skrajnih pristopov pri vegetarijanskem prehranjevanju in preprečilo tovrstne zlorabe nekaterih posameznikov. ...

Prevlada ljubiteljskega neznanja. Tu kaže poudariti, da so opredelitev navedenih nalog v veliki meri ukrojile naše neposredne izkušnje, ki so nas tudi močno presenetile. V mislih imamo zlasti drugo nalogo v zgornjem sklopu, kjer je govor o smotrni izbiri prehrambenega blaga (artiklov) v tovrstnih trgovinah , čemur pripisujemo naši bližnji prihodnosti izjemen pomen. Lahko ste prepričani, da se bo tudi pri nas kmalu končala zlata doba velikanskih samopostrežnih trgovin oz. tako imenovanih "superdiskontov". Zamenjale jih bod majhne in priročne trgovinice, ki jih bomo lahko našli za vsakim vogalom, v njih pa bodo prodajali zgolj prehrambeno blago in ne tudi strupov (denimo, alkohola, ipd.) take se sicer pojavljajo že sedaj, vendar so glede prodanih količin (in tudi cen) bolj podobne lekarnam kot trgovinam.

Tovrstne razmere namreč zelo dobro poznamo, saj se veliko gibamo v njih in okoli njih. Zato lahko trdimo, da je večina nastala bolj zaradi ljubiteljskih nagnenj lastnika k tovrstni dejavnosti, zaradi premajhnega poznavanja te stroke pa v poslovnem pogledu največkrat le životarijo.

Bili smo priče skoraj neverjetnemu neznanju v eni od takih trgovin in naj navedemo le nekaj primerov: lastnica je svoje je svoje blago po poličkah zlagala kar po abecedi, ker ga (šlo je za suha želišča) sploh ni poznala - na naše vprašanje zakaj ne kupuje teh zelišč v neprodušno zaprtih vrečkah, je hitro odgovorila, "da so rože živa stvar in morajo dihati" (suho zelišče, pa bolj mrtvo kot je gotovo ne more biti, "dihati" pa more le zelišče, ki ni dovolj presušeno, pri čemer izgubi tudi vse snovi, zaradi katerih sploh obstaja in je koristno), poleg uvoženega grškega olivnega olja je zraven stalo skoraj enkrat dražje angleško, na katerem pa je bilo jasno napisano, da so olive iz Grčije (torej so jih odpeljali v Anglijo samo stisniti, če so sploh jih); v oči so nam padli sojini kosmiči, ki so bili taki kot v drugih trgovinah, vendar za kakih trideset odstotkov dražji; in podobne neumnosti.

Ta trgovinica je bila takrat (bilo je pred kakim letom, odprta pa je bila že več kot 6 let) podobna pravi balkanski "svaštarnici", saj so razen omenjenega blaga njej ponujali tudi nekatere (industrijsko pripravljene in zapakirane) prigrizke, preparate za "bodibilderje", domača in industrijaka zdravila, kozmetična sredstva, različno literaturo (o duhovnosti, alternativnem zdravljenju, prehrani, ipd.) zgoščenke in kasete (z sproščujočo glasbo); po stenah pa so visela vabila na razna predavanja, seminarje in delavnice.

Lastnica trgovine je nosila (verjetno zelo samodopadljivo) tudi priponko z napisom "svetovalka", s katero pa je naredila podoben vtis, kot če bi si butec (op.p.) na čelo napisal, da je pameten. Takoj se je videlo, da trgovinico vodi popolna amaterka v tem poslu (ali pa je šlo v njenem ozadju morda za nekaj povsem drugega), saj z doseženim prometom ob taki izbiri in ponudbi blaga ter ob popolni odsotnosti potrebnih "orodij" za ustrezno oblikovanje izbora blaga in cen, nikakor ni mogla pokriti niti obratovalnih stroškov.

Čeprav tega primera ne kaže posploševati, smo vendrle globoko prepričani, da bi v okviru te naloge v večini primerov lahko odpravili sedanje počasno odmiranje (agonijo) takih in bodobnih trgovin. Seveda pa nekaj takega ne bo mogoče storiti brez ustreznega sodelovanja njihovih lastnikov.
Glede preostalih dveh nalog pa je bilo že veliko izrečenega in ju zato verjetno sploh ni treba pojasnjevati. Morda kaže dodati samo to, da na tem pomembnem področju ureditve razmer dejansko ni moč pričakovati zgolj od države oz. pristojnih državnih organov. Slednji itak skrbijo v glavnem le za sebe, saj se tudi vse preveč ukvarjajo sami s seboj.